Ucrainenii au arborat drapelul naţional şi au cântat imnul ţării, miercuri, pentru a-şi arăta unitatea în faţa unei potenţiale invazii ruseşti, informează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Ucrainenii au arborat steagul naţional în culorile galben şi albastru pe diferite instituţii, inclusiv şcoli, spitale şi magazine pentru a marca „Ziua Unităţii”, o sărbătoare creată de preşedintele Volodimir Zelenski săptămâna aceasta, după ce Rusia a plasat trupe la graniţa cu Ucraina.
Cu toate acestea, ziua a decurs normal pentru majoritatea ucrainenilor. "E doar o zi normală, dar aceste steaguri sunt aici cu un scop, să arate că nu ne temem de nimeni. Nu ne-au speriat", a afirmat Mykola, deţinătoare a unui automat de cafea din Kiev.
„Toată lumea vrea să ne sperie şi suntem aici pentru a rămâne”, a spus Ludmila, o pensionară care purta un mic drapel la reverul paltonului.
Televiziunea şi canalele guvernamentale de YouTube au difuzat discursuri şi mesaje menite să trezească patriotismul cetăţenilor.
Pe stadionul olimpic din Kiev, zeci de persoane au desfăşurat un steag ucrainean lung de 200 de metri, fluturându-l în ritmul muzicii patriotice.
 
 
Într-un discurs televizat, Zelenski a transmis că ucrainenii sunt uniţi în jurul unei dorinţe comune „de a trăi în armonie, fericiţi, în familie, părinţii alături de copii”.
"Nimeni nu ne poate iubi casa aşa cum o putem face noi. Şi numai noi, împreună, ne putem proteja casa", a spus el. În cursul zilei de miercuri, Zelenski urmează să asiste la exerciţiile militare desfăşurate în Rivne şi să viziteze regiunea Donbass pentru a se întâlni cu trupele.
Zelenskiy le-a cerut ucrainenilor să posteze imagini şi videoclipuri cu drapelul naţional şi să adauge hashtag-uri, precum #UnityDay.
„Astăzi am dovedit că noi, ucrainenii, suntem o naţiune unită, un popor unit”, a spus Pavlo Horinov, un oficial al Institutului de Stat pentru Politică pentru Familie şi Tineret.
Rusia a respins avertismentele potrivit cărora va invada Ucraina, dar a precizat că ar putea întreprinde acţiuni „militare-tehnice” nespecificate dacă cerinţele sale de securitate, inclusiv restricţiile asupra NATO, nu sunt îndeplinite.
Mykhailo Podolyak, consilier al şefului de cabinet al lui Zelenski, a declarat în această săptămână că preşedintele a ales ziua de 16 februarie ca sărbătoare naţională în mod parţial ironic, ca răspuns la declaraţiile din presă cu privire la invazia iminentă care ar fi trebuit să aibă miercuri.
Rusia a anunţat că va retrage o parte din trupele desfăşurate la frontiera cu Ucraina, dar preşedintele american Joe Biden a declarat, marţi, că aproximativ 150.000 de trupe ruseşti sunt încă plasate la graniţa cu Ucraina.
Mai mult decât atât, două bănci din Ucraina au fost victimele unui atac cibernetic. Ucraina nu a numit în mod direct vinovatul, dar a făcut aluzie la faptul că în spatele incidentului ar putea fi Rusia.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.