Un ofiţer ucrainean consideră că tancurile AMX-10 RC livrate Ucrainei de Franţa şi folosite în prezent în contraofensiva Kievului nu sunt adecvate pentru atacuri în linia frontului, informează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Comandând un batalion al Brigăzii 37 de infanterie navală, desfăşurată în prezent în regiunea Doneţk, maiorul Spartanets, pseudonimul său, a observat aceste tancuri franceze pe câmpul de luptă.

"Ele sunt folosite pentru foc de sprijin datorită blindajului lor uşor. Armamentul lor este bun, iar instrumentele de observare sunt foarte bune. Dar, din păcate, este vorba de un blindaj uşor, ceea ce le face nepotrivite (pentru atac)", spune Spartanets.

În ianuarie, preşedintele francez Emmanuel Macron promisese livrarea acestor vehicule blindate de recunoaştere foarte mobile pe roţi, echipate cu un tun formidabil de 105 mm. Patru luni mai târziu, ele erau deja în serviciu pe linia frontului, potrivit Kievului.

Dar în acest război de mare intensitate, în care loviturile de artilerie grea sunt permanente, blindajul lor subţire se dovedeşte a fi o slăbiciune majoră, potrivit maiorului Spartanets.

"Au existat cazuri în care un obuz de 152 mm a explodat în apropiere, iar schijele au străpuns vehiculul", notează ofiţerul în vârstă de 34 de ani. Şi, din nefericire, acest lucru a mai dus deja o dată la moartea echipajului", potrivit maiorului Spartanets.       

"Un obuz a explodat lângă un vehicul, fragmentele au străpuns blindajul şi stocul de muniţie (aflat la bord) a explodat", spune ofiţerul ucrainean. "Din păcate, echipajul de patru persoane a rămas înăuntru şi a fost ucis în tanc".

Potrivit maiorului Spartanets, unele AMX-10 RC au, de asemenea, probleme cu cutiile de viteze, poate, în opinia sa, din cauza utilizării lor pe drumuri de pământ.

"Trimiterea acestor vehicule (la atac) pentru a fi distruse (...) este (...) inutilă pentru că este un risc în principal pentru echipaj", a spus ofiţerul, fără a preciza numărul acestor blindate franceze din brigada sa.

De asemenea, el a refuzat să arate AFP orice AMX-10 RC desfăşurate pe front.

Expertul militar francez Michel Goya a notat, pe Twitter în ianuarie, că mobilitatea ridicată a acestor tancuri le face foarte utile "pentru a fi utilizate în unităţile de pompieri din spatele frontului" sau pentru a exploata rapid breşele de pe front.

Cu toate acestea, AMX-10 RC nu este "făcut pentru lupta împotriva tancurilor de luptă, cu tunuri mai grele", a adăugat el, indicând deja un blindaj prea slab în faţa "tuturor armelor antitanc de pe câmpul de luptă modern".

Site-ul Oryx, care urmăreşte pierderile de echipamente de ambele părţi pe baza imaginilor publicate liber pe internet, susţine că cel puţin trei AMX-10 RC au fost "abandonate" după ce au devenit inutilizabile în timpul luptelor de pe front.

Potrivit armatei franceze, AMX-10 RC, care cântăreşte aproximativ 20 de tone, este protejat împotriva armelor uşoare de infanterie. Dezvoltat în anii 1970, acesta este înlocuit treptat în Franţa cu un vehicul blindat mai modern, Jaguar.

Ofiţerul ucrainean susţine că blindajul vehiculelor de transport uşor americane Oshkosh şi britanice Husky, livrate de asemenea Kievului, este mai potrivit şi mai eficient decât cel al AMX-10 RC.

Oshkosh şi Husky sunt proiectate să reziste la dispozitive explozive improvizate şi la ambuscade. Din experienţa maiorului Spartanets, uşile lor pot rezista la "patru" focuri directe de la lansatoare de grenade antitanc de tip RPG.

El a arătat pentru AFP două Oshkoshes folosite de unitatea sa. Unul dintre ele are capota - un punct "slab", potrivit ofiţerului - uşor avariată de şrapnel. În rest, din punct de vedere al protecţiei, vehiculul este foarte tare", spune Spartanets.

Atunci când un Oshkosh explodează pe o mină, o roată poate fi desprinsă, "dar infanteria nu este îngrijorată", explică el. În schimb, când un vehicul de transport de concepţie sovietică, cum ar fi un BMP sau BMD, se rostogoleşte peste o mină, "este foarte trist pentru echipaj şi pentru vehicul". 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.