Forţele armate ale Ucrainei susţin că trupele ruse au folosit grenade paralizante şi focuri de armă pentru a dispersa, luni, o manifestaţie a protestatarilor ucrainenei, în Herson (sud) oraş ocupat de trupele ruse, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Rusia nu a oferit declaraţii cu privire la incident şi neagă că a vizat civili.

Înregistrările video au arătat câteva sute de protestatari din Piaţa Libertăţii din Herson alergând să scape, în timp ce proiectilele aterizează în jurul lor. Se aud bubuituri puternice, focuri de armă şi se văd nori de fum alb.

”Forţele de securitate ruse alergau, au început să arunce grenade paralizante în mulţime şi să tragă”, a informat serviciul de presă al forţelor armate ucrainene într-un comunicat.

Cel puţin o persoană a fost rănită, dar nu este clar cum, potrivit informaţiilor preliminare.

În videoclip se vedeau nişte protestatari care se întorceau în piaţă. Un bărbat cu o pălărie neagră s-a întors, s-a oprit peste drum de trupele ruse şi a rămas acolo, ţinând deasupra capului un mic steag ucrainean.

Oraşul Herson, cu aproximativ 250.000 de locuitori, a fost primul mare centru urban care a căzut în mâinile trupelor ruse după ce acestea au invadat Ucraina pe 24 februarie.

De atunci, locuitorii au organizat demonstraţii regulate în centrul oraşului, protestând faţă de ocupaţia rusă şi arătându-şi sprijinul pentru guvernul de la Kiev cu steaguri ucrainene în mâini.

La începutul acestei luni, autorităţile ucrainene au comunicat că membrii Gărzii Naţionale a Rusiei au reţinut peste 400 de persoane în regiunea Herson pentru proteste organizate faţă de ocupaţia rusă şi au acuzat Rusia că încearcă să creeze un stat poliţienesc.


 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.