Forţele armate ucrainene au oprit ofensiva rusă spre oraşele Kupiansk şi Lîman, din estul ţării, şi avansează în sud, a declarat vineri un oficial ucrainean cu rang înalt din domeniul apărării, citat de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Am avut bătălii foarte aprige în direcţiile Kupiansk şi Lîman, dar soldaţii noştri au oprit inamicul acolo", a declarat ministrul adjunct al apărării Hanna Maliar la televiziunea ucraineană.

Ucraina se află în primele etape ale celui mai ambiţios contraatac al său de la invazia pe scară largă a Rusiei din februarie 2022 şi afirmă că a recucerit opt sate, primele sale câştiguri substanţiale pe câmpul de luptă din ultimele şapte luni.

Însă Rusia încă deţine întinderi mari de teritoriu în estul şi sudul Ucrainei, iar forţele ucrainene nu au reuşit încă să împingă forţele Moscovei spre principalele linii defensive, pe care Rusia a avut la dispoziţie luni de zile să le pregătească.

"Într-adevăr, avem încă principalele evenimente în faţa noastră. Iar lovitura principală încă nu a venit. Într-adevăr, unele dintre rezerve - acestea sunt lucruri etapizate - vor fi activate mai târziu", a declarat Maliar.Ea a spus că forţele ruseşti încă urmăresc să obţină controlul asupra întregii regiuni Doneţk şi Luhansk din estul Ucrainei.

Operaţiunea militară ucraineană din sud se desfăşoară conform planului şi forţele Kievului avansează, chiar dacă câmpurile minate le încetinesc, a dat asigurări Maliar.

"Pe plan militar, conform rapoartelor şi poziţiilor lor, totul se întâmplă conform planului. Nu trebuie să ne aşteptăm ca ofensiva să fie ceva foarte rapid", a punctat  Maliar. "În fiecare zi avansăm, în fiecare zi. Da, este treptat, dar forţele noastre câştigă un punct de sprijin la aceste frontiere şi avansează în mod constant", susţine adjunctul ministrului apărării.

Reuters precizează că nu poate să verifice situaţia de pe câmpul de luptă. Fiecare parte spune că cealaltă a suferit pierderi grele de când Ucraina şi-a început contraofensiva, iar Moscova nu a recunoscut recentele câştiguri militare ale Ucrainei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.