Ucraina şi Ungaria pregătesc o întâlnire în viitorul apropiat între preşedintele Volodimir Zelenski şi premierul Viktor Orban, a declarat joi şeful de cabinet al liderului de la Kiev, în contextul în care relaţiile dintre cei doi sunt destul de reci, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Lucrăm la organizarea unei întâlniri între cei doi lideri în viitorul apropiat", a declarat Andrii Iermak pe platforma X.

Şeful de cabinet a lui Zelenski a precizat că a avut o "convorbire telefonică productivă" cu ministrul ungar de externe Peter Szijjarto.

El a adăugat că au fost discutate şi progresele Ucrainei pe calea integrării europene.

La începutul acestei luni, toate statele Uniunii Europene, cu excepţia Ungariei, au fost de acord să înceapă negocierile de aderare cu Ucraina. Liderii blocului au ocolit opoziţia lui Orban, făcându-l să părăsească sala atunci când a fost luată decizia. Dar liderii europeni nu au putut învinge rezistenţa lui Orban la revizuirea bugetului UE pentru a canaliza 50 de miliarde de euro către Kiev şi se aşteaptă să revină asupra acestei probleme la un summit de urgenţă pe 1 februarie.

Orban doreşte ca finanţarea pentru Kiev să provină din afara bugetului UE. În plus, are nemulţumiri faţă de respectarea drepturilor minorităţii maghiare din Ucraina şi nu e de acord cu furnizarea de ajutor militar şi cu înăsprirea sancţiunilor aplicate Rusiei, ţară cu care Budapesta are relaţii cordiale.

Menţinerea unui dialog continuu la nivel înalt cu Ucraina este importantă pentru că dă speranţa că ne putem îmbunătăţi relaţiile, iar noi suntem interesaţi să menţinem cea mai bună cooperare posibilă cu toţi vecinii noştri, a declarat, joi, Péter Szijjártó, ministrul ungar al afacerilor externe şi al comerţului exterior, pe pagina sa de Facebook.

În postarea sa, şeful diplomaţiei ungare a confirmat că, în conformitate cu acordul lor de acum câteva săptămâni, a avut joi o convorbire telefonică cu Andrii Iermak.

“Este importantă menţinerea unui dialog continuu la nivel înalt, deoarece ne dă speranţa de a ne îmbunătăţi relaţiile şi suntem interesaţi să menţinem cea mai bună cooperare posibilă cu toţi vecinii noştri. Desigur, nu ne vom schimba poziţia noastră pro-pace, dar privesc cu speranţă la întâlnirea noastră personală din ianuarie, deoarece acolo vom avea ocazia să discutăm cele mai presante probleme bilaterale”, a precizat ministrul ungar al afacerilor externe, citat de MTI.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.