Ucraina şi Rusia au semnat, vineri, un acord susţinut de ONU, la Istanbul, care permite exportul a milioane de tone de cereale din porturile blocate de la Marea Neagră, iniţiativă care ar putea atenua criza alimentară globală, a declarat secretarul general al ONU Antonio Guterres, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Astăzi (n.r. vineri), există un far pe Marea Neagră. Farul speranţei. Farul posibilităţii. Farul liniştii într-o lume care are nevoie de ea mai mult ca niciodată”, a afirmat şeful ONU.

”Promovarea bunăstării umanităţii a fost forţa motrice a acestor negocieri. Întrebarea nu a fost ce este bine pentru o parte sau cealaltă. Accentul a fost pus pe ceea ce contează cel mai mult pentru toţi oamenii din lumea noastră”, a subliniat el.

Guterres a precizat că acordul va reprezenta o ”uşurare pentru ţările în curs de dezvoltare aflate la limita falimentului şi pentru persoanele cele mai vulnerabile aflate la limita foametei şi va contribui la stabilizarea preţurilor alimentelor la nivel mondial”.

Guterres a subliniat rolul esenţial pe care îl va avea Turcia în implementarea acordului.

El a spus că se bazează pe Turcia pentru a menţine un rol critic în viitor şi promite angajamentul deplin al ONU pentru a asigura succesul acordului.

Acordul ”nu a fost încheiat uşor” şi ”a fost un drum lung” de când Guterres s-a întâlnit pentru prima dată cu preşedintele rus Vladimir Putin şi cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru a propune un plan de soluţii în aprilie.

Guterres a cerut ”tuturor părţilor să nu scutească niciun efort pentru a-şi pune în aplicare angajamentele” şi a spus că ”nu trebuie să scutim niciun efort în numele păcii”.

Şeful ONU a ţinut să menţioneze că este un ”acord fără precedent între două părţi implicate într-un conflict sângeros”, însă conflictul este în plină desfăşurare, iar ”oamaenii mor în fiecare zi. Se poartă lupte în fiecare zi", a spus el.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că Turcia este ”mândră” că este ”esenţială” în cadrul acestei iniţiative, care va juca un ”rol major în soluţionarea crizei alimentare globale care a fost pe agenda zilei de mult timp”.

”Acordul de astăzi va ajuta la securitatea alimentară şi la controlul inflaţiei în întreaga lume”, a menţionat Erdogan.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.