Ucraina a reţinut un oficial guvernamental de rang înalt şi un lider din sectorul financiar, suspectaţi că fac parte dintr-o presupusă reţea de spionaj rusească, a anunţat, marţi, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Serviciul ucrainean de Securitate (SBU) nu a oferit numele celor cei doi suspecţi, ci i-a identificat ca fiind un funcţionar de rang înalt din Secretariatul Cabinetului de Miniştri şi un şef de departament la Camera de Comerţ şi Industrie.

De asemenea, SBU a anunţat pe contul de Telegram că a efectuat o ”operaţiune specială în mai multe etape” pentru a neutraliza presupusa reţea de spionaj.

”Ca urmare: la Kiev, şeful unui departament al Secretariatului Cabinetului de Miniştri şi şeful uneia dintre direcţiile Camerei de Comerţ şi Industrie au fost reţinuţi”, a scris SBU pe contul de Telegram.

SBU susţine că oficialii reţinuţi au transmis inamicului ”diverse informaţii secrete”, de la starea ”capacităţii de apărare” a forţelor ucrainene, până la ”aranjamentele de la frontiera statului şi datele personale ale oamenilor legi”.

Cei doi suspecţi principali au fost înfăţişaţi stând în faţa unui drapel ucrainean într-un videoclip în timp ce declarau că au colaborat cu Moscova.

Nu există informaţii certe dacă cei doi suspecţi au făcut aceste declaraţii fiind constrânşi.

SBU a mai menţionat că Rusia le-a plătit suspecţilor între 2.000 şi 15.000 de dolari pe sarcină, în funcţie de nivelul confidenţialităţii şi de importanţa informaţiilor. Unul dintre bărbaţi a afirmat în timpul înregistrării că a primit în total 33.000 de dolari pentru activităţile sale, iar celălalt a dezvăluit că a primit 27.000 de dolari.

Unul dintre suspecţi, care avea numele de cod ”Kireev”, a mărturisit că a început colaborarea cu serviciile secrete ruse în 2016. Celălalt a spus că a început colaborarea în 2019.


 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.