Ucraina nu va putea opera avioane de luptă F-16 construite în SUA în toamna şi iarna viitoare, a declarat miercuri seara, la televiziunea naţională, purtătorul de cuvânt al forţelor aeriene, Iuri Ihnat, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Este deja evident că nu vom putea apăra Ucraina cu avioane de luptă F-16 în această toamnă şi iarnă", a declarat Ihnat în cadrul unui teledon comun difuzat de canalele ucrainene. "Aveam mari speranţe pentru acest avion, că va deveni parte a apărării aeriene, capabil să ne protejeze de rachetele Rusiei şi de dronele teroriste", a adăugat Ihnat.

Ucraina a cerut în repetate rânduri aliaţilor săi occidentali avioane F-16, ceea ce, potrivit preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, ar fi un semnal că invazia Rusiei se va încheia cu o înfrângere.

Preşedintele SUA, Joe Biden, a aprobat în luna mai programe de pregătire a piloţilor ucraineni pentru F-16, dar până în prezent nu a fost precizat un calendar pentru furnizarea de avioane de război.

Kievul vrea avioane de luptă americane cât mai repede posibil, dar primii piloţi care urmează să fie instruiţi pentru a le manevra probabil că nu vor fi pregătiţi să le piloteze mai devreme de vara anului viitor, a scris săptămâna trecută The Washington Post într-un articol în care menţiona inclusiv centrul de pregătire din România, ce urmează să fie pus la punct împreună cu Olanda, dar care, estimează oficialii americani, va mai dura până să fie gata.

CITEȘTE ȘI The Washington Post: Antrenarea piloţilor ucraineni pentru F-16 se confruntă cu întârzieri şi incertitudine. Ucrainenii îşi acuză partenerii că trag de timp

Occidentul afirmă că doreşte să ajute Ucraina să învingă Rusia, dar a insistat în repetate rânduri că nu doreşte să declanşeze o confruntare directă între alianţa militară NATO, susţinută de SUA, şi Moscova.

CITEȘTE ȘI WSJ: Războiul cel mai probabil se prelungeşte, succesul contraofensivei ucrainene ar putea veni abia la primăvară

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.