Ucraina poate economisi 200 de miliarde de grivne (5,45 miliarde de dolari) pentru nevoi prioritare prin amânarea rambursării datoriilor externe, a declarat, marţi, premierul ucrainean Denîs Şmîhal, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Kievul a lansat o solicitare oficială de consimţământ pentru titularii obligaţiunilor sale internaţionale, propunând o îngheţare a datoriilor pe doi ani pentru majoritatea obligaţiunilor şi acordând creditorilor termen până pe 9 august pentru a vota propunerea.

Şmîhal a mai spus că Guvernul ucrainean a aprobat o cerere către guvernul Statelor Unite pentru un aranjament de ”împrumut-închiriere a gazelor” (”gas lend-lease”) pentru a ajuta Ucraina să treacă prin va fi cel mai dur sezon de încălzire din istoria sa.

Iurii Vitrenko, directorul executiv al companiei naţionale de petrol şi gaze Naftogaz, a declarat săptămâna trecută că Naftogaz colaborează cu guvernul pentru a strânge fonduri de 8 miliarde de dolari, cu scopul de a cumpăra 4 miliarde de metri cubi suplimentari (bcm) de gaz necesar sezonului de încălzire 2022/23 al Ucrainei.

Vitrenko a declarat pe 18 iulie că Ucraina are în prezent rezerve de 11,5 miliarde de metri cubi şi a garantat finanţare pentru importuri în vederea obţinerii de rezerve de până la 15 miliarde de metri cubi. El a adăugat că un obiectiv mai mare de 19 miliarde de metri cubi a fost stabilit de Guvern în contextul invaziei Rusiei în Ucraina.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.