Reprezentanţii securităţii statului ucrainean l-au desemnat pe puternicul om de afaceri Ihor Kolomoiski ca fiind suspect într-un caz de fraudă şi spălare de bani, a anunţat sâmbătă serviciul de securitate SBU, potrivit Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele Volodimir Zelenski a luat măsuri drastice împotriva corupţiei, în timp ce Ucraina se luptă cu Rusia, care se află de 18 luni la putere, iar Kolomoiski, unul dintre cei mai bogaţi oameni din Ucraina, este cea mai proeminentă figură care a devenit o ţintă. 

Zelenski, care a devenit faimos în calitate de actor şi care a jucat rolul de preşedinte într-un serial difuzat de o televiziune deţinută de Kolomoiski a negat că ar avea legături personale cu omul de afaceri.

"S-a stabilit că, în perioada 2013-2020, Ihor Kolomoiski a legalizat mai mult de jumătate de miliard de grivne (14 milioane de dolari) retrăgându-i din străinătate şi folosind infrastructura de bănci controlate", a declarat SBU într-un comunicat pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Kolomoiski nu a putut fi contactat pentru comentarii.

Serviciul de securitate a publicat imagini cu un grup de detectivi aflaţi la uşa locuinţei sale, în timp ce Kolomoiski primeşte şi semnează documente.

Kolomoiski este un fost proprietar al unei bănci ucrainene de top, PrivatBank, care a fost naţionalizată la sfârşitul anului 2016 ca parte a unei asanări majore a sistemului bancar al ţării.

La începutul acestui an, oficiali din domeniul securităţii au percheziţionat locuinţa lui Kolomoiski în legătură cu o investigaţie separată privind deturnare de fonduri şi evaziune fiscală la cele două mari companii petroliere ale ţării care erau deţinute parţial de omul de afaceri. 

Kolomoiski a deţinut o serie de active în domeniul energetic, bancar, şi în alte sectoare, printre care unul dintre cele mai influente companii ucrainene canale de televiziune din Ucraina.

Statele Unite l-au sancţionat pe Kolomoiski în 2021 "din cauza implicării în acte de corupţie semnificative". Autorităţile americane au susţinut de asemenea că Kolomoiski şi un partener de afaceri au spălat bani furaţi prin intermediul Statelor Unite. Kolomoiski a negat orice orice abatere.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.