Armata ucraineană va stabiliza în scurt timp situaţia de pe câmpul de luptă şi îşi propune să formeze unităţi pentru acţiuni de contraofensivă în cursul acestui an, a declarat un comandant de rang înalt, Oleksandr Pavliuk, numit recent de preşedintele Volodimir Zelenski la comanda forţelor terestre, în locul generalului Oleksandr Sîrski, care a fost ridicat la rangul de comandant-şef al armatei, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Forţele ucrainene au suferit un regres, după nouă luni în care au reuşit să păstreze liniile de front în mare parte stabile, când oraşul Avdiivka din estul ţării a căzut în mâinile Rusiei, la începutul lunii februarie, după luni de atacuri devastatoare. Trupele ucrainene au fost nevoite să părăsească mai multe aşezări învecinate oraşului din cauza ofensivei continue a Rusiei, pe fondul epuizării propriilor stocuri de muniţii. Un pachet de ajutor vital din partea SUA a fost blocat de republicanii din Congres.

"Vom stabiliza situaţia în scurt timp", a promis la televiziune Oleksandr Pavliuk, numit comandant al forţelor terestre în timpul recentei remanieri de la vârful armatei ucrainene. "Şi vom face tot posibilul pentru a pregăti trupele pentru acţiuni mai active şi pentru a prelua iniţiativa", a adăugat el.

Comandantul a explicat că activitatea actuală vizează retragerea unităţilor militare care şi-au pierdut potenţialul şi refacerea acestora pentru a forma ulterior o forţă pentru acţiuni contraofensive în acest an.

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat luna trecută că Rusia va încerca să organizeze o nouă ofensivă în această primăvară sau vară, dar Kievul are un plan propriu  pe câmpul de luptă.

Purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene, Dmitro Lîhovi, a declarat miercuri, la televiziunea naţională, că forţele ruseşti sunt acum în imposibilitatea de a câştiga teren în apropiere de Avdiivka. Lîkovi a reafirmat evaluările anterioare potrivit cărora trupele ruseşti se concentrează în schimb asupra unei zone din sud, în apropierea satului Novomîhailivka.

Maksîm Jorin, un comandant ucrainean din zonă, a declarat, de asemenea, că forţele ruseşti au avut dificultăţi în a avansa de la capturarea Avdiivka şi a altor câtorva sate învecinate. Ultima lor ţintă, a spus el, a fost satul Orlivka. "Ei încearcă în mod constant să avanseze şi să facă progrese acolo unde este posibil", a scris Jorin pe Telegram. "În ciuda pierderilor semnificative, ei persistă să lanseze atacuri, atât ziua, cât şi noaptea", a detaliat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.