Ucraina urmează să sărbătorească Crăciunul la 25 decembrie - şi nu la 7 ianuarie - ca până acum, după ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a promulgat o lege în acest sens, ultima dintr-o serie de măsuri adoptate de Kiev în ultima vreme pentru a se distanţa de Moscova, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Poporul ucrainean a fost mult timp supus ideologiei ruse în aproape domeniile vieţii, inclusiv în calendarul iulian şi sărbătorirea Crăciunului la 7 ianuarie”, se arată în preambulu legii, adoptată de deputaţi la jumătatea lui iulie.

Or ”puterea renaşterii naţiunii ucrainene continuă. Lupta continuă şi rodnică pentru identitatea sa contribuie la conştientizarea şi la dorinţa fiecărui ucrainean de a-şi trăi propria viaţă, cu propriile tradiţii, propriile sărbători”, se arată în text.

Hotărârea mutării Crăciunului este ultima dintr-o serie de măsuri adoptate de către Ucraina în ultimii ani cu scopul de a distanţa de Rusia, prin schimbarea numelor unor străzi şi oraşe care amintesc de perioada sovietică.

Această lege relevă o prăpastie care s-a căscat între bisericile de la Kiev şi Moscova de mai mulţi ani, adâncită de invazia rusă de la sfârşitul lui februarie 2022.

Biserica Ortodoxă Ucraineană - care s-a aflat timp de mai multe secole sub tutela religioasă a Rusiei - şi-a declarat autocefalia şi independenţa faţă de Patriarhia de la Moscova în 2019.

În 2022, Biserica Ortodoxă Ucraineană rămasă credincioasă Moscovei şi-a declarat, la rândul său, independenţa, ca reacţăie faţă de susţinerea de către patriarhul rus Chiril a războiului lui Vladimir Putin în Ucraina.

Câteva biserici ortodoxe din lume - inclusiv cele ale Rusiei şi Serbiei - folosesc în continuare calendarul iulian în sărbătorile lor religioase şi nu calendarul gregorian, conceput la sfârşitul secolului al XVI-lea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.