Ucraina face ”tot posibilul” pentru a restabili alimentarea cu energie electrică a centralei nucleare de la Cernobîl ”cât mai curând posibil”, conform declaraţiei ministrul ucrainean al Energiei, Herman Galuşcenko, postate joi pe site-ul oficial al Ministerului ucrainean de Energie, citată de CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul ucrainean al Energiei a subliniat că electricitatea este necesară pentru menţinerea mecanismelor de răcire la instalaţia de combustibil nuclear uzat.

Oficialul ucrainean a explicat că există mai multe cabluri electrice pentru centrală, ultimul fiind ”distrus în urma bombardamentului organizat de ocupant” miercuri. Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunţat că a fost informată de autorităţile ucrainene că centrala Cernobîl a fost decuplată de la alimentarea cu electricitate, dar că nu a observat ”niciun impact critic” asupra siguranţei centralei.

”De dragul siguranţei Ucrainei sau Europei şi pentru întreaga lume, armata (rusă) trebuie să părăsească instalaţiile nucleare”, a spus Galuşcenko.

El a sugerat că Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa şi misiunile AIEA ar trebui plasate la instalaţiile nucleare.

”Terorismul nuclear nu este doar atunci când staţiile nucleare sunt vizate, ci şi atunci când personalul este supus unei presiuni mari şi o singură greşeală poate avea repercusiuni extinse”, a avertizat Galuşcenko.

Ministrul Energiei a mulţumit personalului de la centralele Cernobîl şi Zaporojie pentru munca lor ”cu adevărat eroică” sub ”presiunea fizică şi psihică a ocupanţilor”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.