Bilanţul bombardamentelor ruseşti care au distrus un restaurant din oraşul ucrainean Kramatorsk a crescut joi dimineaţă la 12 morţi şi aproximativ 60 de răniţi, preşedintele american Joe Biden calificându-l pe liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, drept un "paria", în timp ce armata insistă că nu vizează niciun obiect civil din Ucraina.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a denunţat atacul ca fiind "terorist" şi a anunţat arestarea unui individ care a "coordonat" atacul rusesc în discursul său de miercuri seara.

În acest mare oraş din estul ţării aflat sub control ucrainean, unde atacurile ruseşti au lovit de asemenea locuinţe, magazine, un oficiu poştal şi alte clădiri, "serviciile de salvare au scos joi dimineaţa încă un cadavru", bilanţul ajungând la "doisprezece morţi", potrivit ministrului ucrainean de Interne Igor Klimenko.

În ceea ce priveşte răniţii, cifrele diferă, Klimenko anunţând 65, iar serviciile de urgenţă 60. Potrivit acestuia din urmă, trei copii se numără printre cei 12 morţi, iar unul a fost rănit. Unsprezece persoane au fost salvate, potrivit serviciilor de urgenţă.

Conform poliţiei, Rusia a tras două rachete S-300 - dispozitive sol-aer pe care le foloseşte şi pentru lovituri la sol - asupra oraşului Kramatorsk, care număra 150.000 de locuitori înainte de război, aflat în cea de-a şaisprezecea lună.

"Mă aflam în apropiere. Eu şi echipa mea ne vedeam de treburile noastre. Ne aflam într-un apartament şi am auzit o explozie. Aveam un rucsac medical cu mine, aşa că l-am scos şi am plecat", a povestit Galina, o femeie medic militar.

Ea a spus că a trebuit să salveze o victimă care "suferea de o rană deschisă la cap: cutia craniană îi intrase în materia cerebrală". "Nu am avut timp să mă uit, a trebuit să acţionez", a adăugat ea.

Preşedintele rus este în prezent "un paria pe toată planeta", a declarat Joe Biden la Washington. Întrebat dacă Vladimir Putin este slăbit, preşedintele american a răspuns: "Este greu de spus, dar este clar că el pierde războiul".

Ministerul rus al Apărării a afirmat că a lovit un "punct de desfăşurare temporară" al brigăzii 56 de infanterie mecanizată a forţelor armate ucrainene, iar purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a dat asigurări că Rusia "nu loveşte infrastructuri civile".

Lovitura a distrus restaurantul Ria Pizza, un loc popular în centrul oraşului pentru jurnalişti, lucrători umanitari şi soldaţi. Presa ucraineană a raportat prezenţa unor instructori militari străini în oraş.

Trei columbieni proeminenţi, celebrul scriitor Hector Abad, politicianul Sergio Jaramillo şi jurnalista Catalina Gomez, corespondent în Ucraina pentru France 24, au fost uşor răniţi în timp ce luau masa în restaurant împreună cu scriitoarea ucraineană Victoria Amelina, potrivit unui comunicat.

Aceasta din urmă, o romancieră în vârstă de 37 de ani, "se află în stare critică", a adăugat comunicatul.

Preşedintele columbian Gustavo Petro a acuzat Rusia de "încălcarea" legilor războiului.

Un jurnalist AFP, aflat la faţa locului, a văzut ambulanţe, poliţişti, soldaţi şi primarul oraşului în apropierea restaurantului.

Kramatorsk este un important nod feroviar şi găzduieşte situri militare, fiind vizat în mod regulat de bombardamente ruseşti.

Cel mai sângeros a fost bombardamentul asupra gării din aprilie 2022, în timpul căruia au murit 61 de persoane şi au fost rănite peste 160, la câteva săptămâni după începerea invaziei ruseşti şi chiar în momentul în care mulţimea de civili încerca să părăsească oraşul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.