Oficialii ucraineni au continuat sâmbătă o campanie de îndepărtare a monumentelor din epoca sovietică, autorităţile din capitala Ucrainei Kiev demontând o statuie a unui comandant al Armatei Roşii de pe un bulevard central, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ucraina şi-a dublat eforturile de a şterge toate urmele stăpânirii ruse, pe fondul unei invazii pe scară largă a trupelor de la Kremlin, care se apropie acum de cei doi ani.

Muncitorii municipali au ridicat sâmbătă cu atenţie statuia uriaşă a lui Mikola Şchors, un comandant sovietic în timpul Războiului Civil din Rusia, de pe piedestal.

Structura ocupase un loc proeminent pe o arteră centrală numită după poetul naţional al Ucrainei.

Privitorii s-au oprit să privească şi să fotografieze în timp ce o macara uriaşă a coborât statuia pe un platformă.

”Trebuie să ne educăm tinerii astfel încât să ne cunoască istoria. Ei fac ceea ce trebuie coborând statuia”, a spus Zoia Kobiliukova, 82 de ani, care a descris comunismul drept ”o utopie” care a dus la uciderea multor oameni.

Consilierul oraşului Kiev, Leonid Yemets, a declarat pentru Reuters că statuia va fi mutată într-un muzeu.

Autorităţile din portul ucrainean Odesa, de la Marea Neagră, au demontat anul trecut o statuie proeminentă a Ecaterinei cea Mare, după o campanie de luni de zile a activiştilor.

Mii de străzi şi aşezări ucrainene au fost, de asemenea, redenumite în ultimii ani, ca parte a unei campanii de decomunizare lansată după Revoluţia Maidanului, din 2014, care a răsturnat un preşedinte pro-rus.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.