Ucraina a cerut marţi o reuniune urgentă a Consiliului de Securitate al ONU pentru a discuta despre ceea ce a numit un "atac terorist rusesc" asupra barajului de la hidrocentrala Kahovka din sudul Ucrainei, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

De asemenea, Kievul cere ca incidentul să fie discutat şi de Consiliul guvernatorilor AIEA, organismului de supraveghere nucleară al ONU, şi a cerut noi sancţiuni internaţionale împotriva Rusiei şi, în special, împotriva industriei ruseşti de rachete şi a sectorului nuclear.

Oficialii ucraineni şi ruşi s-au acuzat reciproc pentru spargerea, marţi, a barajului care se află în zona controlată de Rusia în regiunea Herson şi care a dus la evacuarea persoanelor care locuiesc în apropierea sa.

"Considerăm că aruncarea în aer a barajului de către Federaţia Rusă este un act terorist împotriva infrastructurii critice ucrainene, care urmăreşte să provoace cât mai multe victime civile şi (cât mai multe) distrugeri", a declarat Ministerul ucrainean de Externe într-un comunicat.

"Atacul terorist asupra hidrocentralei Kahovka a fost anterior discutat intens la nivelul forţelor de ocupaţie din regiunea Herson (din sudul Ucrainei) şi al propagandiştilor de la televiziunea rusă, ceea ce indică faptul că a fost planificat în avans", arată Kievul.



Ministerul a îndemnat comunitatea internaţională să condamne Rusia pentru acest incident şi a declarat că Moscova ar trebui să plătească despăgubiri pentru consecinţe.

"Facem, de asemenea, apel la ţările din G7 şi la UE să ia în considerare de urgenţă impunerea de noi sancţiuni de mare anvergură împotriva Federaţiei Ruse, în special în legătură cu industria rusă de rachete şi sectorul nuclear", punctează MAE ucrainean.

Acesta a precizat că o listă de acţiuni întocmită de minister "include convocarea de către Ucraina a unei reuniuni urgente a Consiliului de Securitate al ONU şi aducerea problemei atacului terorist rusesc la reuniunea Consiliului Guvernatorilor AIEA (Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică)".

De asemenea, Kievul a solicitat implicarea Mecanismului de protecţie civilă al Uniunii Europene. O ţară poate solicita asistenţă prin intermediul acestui mecanism atunci când se confruntă cu o situaţie de urgenţă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.