”Ucraina îndeamnă statele membre ONU (...) să priveze federaţia rusă de statutul ei de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU şi să o excludă din ONU în întregime”, cere Ministerul ucrainean de Externe luni, într-un comunicat, la zece luni de la invazia rusă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ne exprimăm în mod oficial poziţia. Avem o întrebare foarte simplă: Rusia are dreptul să rămână membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU şi să fie la ONU?”, a declarat ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba în seara Crăciunului, la un maraton televizat naţional.

”Avem un răspuns convingător şi motivat: nu, nu are”, a subliniat el.

Această cerere nu are nicio şansă de izbândă, având în vedere că Rusia dispune de dreptul de veto în Consiliul de Securitate al ONU.

Rusia poate bloca prin veto orice reformă instituţională a Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Rusia ”ocupă în mod ilegal locul URSS în Consiliul de Securitate al ONU” din 1991, când fosta Uniune Sovietică s-a spart în 15 ţări noi, acuză diplomaţia ucraineană.

”Rusia este un uzurpator al mandatului” URSS la ONU, denunţă Ministerul ucrainean de Externe.

Aceste ”trei decenii de prezenţă ilegală la ONU au fost marcate de războaie şi cuceriri de teritorii ale altor ţări, o schimbare forţată a frontierelor recunoscute pe plan internţaional şi tentative de a-şi satisface ambiţiile neoimperiale”, deplânge în acest comunicat Kievul.

Ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba subliniază, într-un mesaj postat pe Twitter, că ”prezenţa Rusiei în Consiliul de Securitate şi la ONU, în ansamblul său, sunt ilegitime”.

Kievul înfruntă, pe teren, de zece luni, o armada rusă şi înfrunta, din 2014, separatişti proruşi susţinuţi şi înarmaţi de către Moscova în Donbas, în estul Ucrainei.

Ucraina a anunţat luni că lansează ”un proces complex”, în pofida faptului că Rusia poate bloca prin veto, în Consiliului de Securitate al ONU, orice rezoluţie iniţiată de către un stat membru al acestui forum.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.