Armata ucraineană a recucerit de la forţe ruse 37 de kilometri pătraţi - în est şi sud - în decurs de o săptămână, în cursul contraofensivei în aceste zone, anunţă luni adjuncta ministrului ucrainean al Apărării, Ganna maliar, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În sud, ”teritoriile eliberate au crescut cu 28,4 kilometri pătraţi”, la 158 de km2 în zonă de la lansarea contraofensivei, la începutul lui iunie, precizează Maliar.

În est, Kievul a recucerit nouă kilometri pătraţi, precizează ea.

”Inamicul rezistă puternic. Este în curs un duel foarte dur”, subliniază Ganna maliar.

”O SĂPTĂMÂNĂ DIFICILĂ”

Ganna Maliar recunoştea duminică înaintări ale ruşilor în patru zone pe linia frontului din estul Ucrainei, unde au avut loc ”lupte aprige”.

”Inamicul înaintează în sectoarele Avdiivka, Mariinka, Lîman”, anunţa ea într-o postare pe Telegram. ”El înaintează şi sectorul Svatovoe”, anunţa ea.

Preşedintele ucrainean Volosimir Zelenski evoca luni confruntări armate ”dificile” pe front în săptămâna care a trecut.

El salută însă ”progrese” ale contraofensivei armatei ucrainene.

”Săptămâna trecută a fost dificilă, dar facem progrese. Înaintăm pas cu pas”, dă el asigurări într-o postare pe Telegram.

ZALUJNÎI SE PLÂNGE DE O LENTOARE A LIVRĂRII DE ARMAMENT DIN OCCIDENT

Comandantul armatei ucrainene, Valeri Zalujni, se plânge că trupele ucrainene sunt limitate în contraofensiva lor de lentoarea livrărilor de armament din Occident şi de o lipsă de armament - şi anume de avioane de luptă -, într-o rară intervenţie publicată vineri de către cotidianul american The Washington Post (WP).

”Mă enervează”, declara el despre occidentalii care se plâng de progresele lente ale Kievului împotriva Moscovei.

Pentru a rivaliza cu Moscova, Ucraina are nevoie cât mai repede de avioane de luptă de tip F-16 promise, sublinia generalul ucrainean.

Zalujni se plânge, de asemenea, de o lipsă a artileriei în faţa unui potop de foc rusesc.

Şeful Statului Major american Mark Milley dădea asigurări vineri, la rândul său, că a furnizat Ucrainei ”tot ajutorul posibil”, însă recunoştea că această contraofensivă ucraineană ”merge mai lent decât am prevăzut”.

Milley anunţa că nu exclude livrarea de F-16 sau de rachete tactice de tip ATACMS şi preciza că ”nicio decizie nu s-a luat pentru moment” în acest sens.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.