Ucraina a anunţat, miercuri, că a realizat cel mai mare schimb de prizonieri cu Rusia, fiind vorba de 144 de soldaţi, inclusiv 95 de ”apărători ai Azovstalului”, oţelăria din Mariupol (sud-est), care apăraseră acest oraş-port asediat de armata rusă timp de câteva săptămâni înainte de a se preda, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Acesta este cel mai mare schimb (cu Moscova) de la începutul invaziei ruse”, a anunţat direcţia principală de informaţii, de pe lângă Ministerul ucrainean al Apărării, pe contul de Telegram, fără a oferi mai multe detalii despre locul şi data operaţiunii.

”Printre aceştia se numără 43 de militari din Regimentul Azov”, o unitate integrată de câţiva ani în armata ucraineană, dar pe care Moscova o descrie drept ”nazistă”, a adăugat serviciul de informaţii ucrainean.

Au fost schimbaţi cu alţi 52 de militari care se aflau în oţelăria Azovstal din Mariupol la momentul asaltului rusesc.

”Majoritatea” prizonierilor schimbaţi ”sunt răniţi grav”, ”de gloanţe sau schije”, dar suferă şi de ”arsuri, fracturi”, potrivit aceleiaşi surse.

”Toţi primesc tratament - medical şi psihologic”, a mai menţionat direcţia principală de informaţii a Ucrainei, care a anunţat marţi eliberarea a 17 prizonieri în cadrul unui alt schimb cu Rusia.

Kievul şi Moscova au efectuat mai multe schimburi de prizonieri de la începutul invaziei ruse a pe 24 februarie.

Cel mai recent anunţat oficial înainte de aceste două schimburi a avut loc la începutul lunii mai şi a implicat 41 de ucraineni. Cele două ţări au schimbat, de asemenea, cadavrele soldaţilor ucişi la mijlocul lunii iunie, ceea ce a permis Ucrainei să recupereze rămăşiţele a 64 de apărători ai oţelăriei Azovstal din Mariupol.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.