Ucraina a declarat miercuri că avioanele de război ruseşti au aruncat de trei ori în ultimele 24 de ore "obiecte explozive" pe traseele probabile ale navelor civile din Marea Neagră, dar a dat asigurări că noul său coridor de navigaţie este încă funcţional, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ucraina încearcă să construiască un nou culoar de transport maritim, fără aprobarea Rusiei, pentru a-şi relansa exporturile maritime vitale. Rusia a declarat că va considera orice navă o potenţială ţintă militară după ce a renunţat în iulie la un acord negociat de ONU care a permis ca unele exporturi de alimente să circule, în ciuda războiului.

"Ocupanţii continuă să terorizeze căile de navigaţie civilă din Marea Neagră cu ajutorul aviaţiei tactice, lansând obiecte explozive pe căile probabile de trafic al navelor civile", a declarat Comandamentul militar din sud al Ucrainei. "Au fost înregistrate trei astfel de lansări în ultimele 24 de ore. Cu toate acestea, coridorul de navigaţie continuă să funcţioneze sub supravegherea forţelor de apărare", a precizat acesta.

Purtătoarea de cuvânt a Comandamentului sudic al Ucrainei a declarat marţi că Rusia aruncă în mod regulat bombe aeriene ghidate, mine marine sau alte dispozitive explozive încă necunoscute în apropierea coridorului, a relatat postul public de televiziune Suspilne.

Săptămâna trecută, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a dat asigurări că va continua să funcţioneze coridorul ucrainean de transport - care trece prin vestul Mării Negre, prin vecinătatea apelor teritoriale ale României - în ciuda ameninţărilor venite din partea Rusiei. El a spus că a discutat despre problema asigurării navelor cu cel puţin un lider occidental.

Zelenski a făcut acest comentariu după ce o firmă de consultanţă cu sediul la Kiev, o firmă de securitate britanică şi un site specializat în porturi ucrainene au anunţat că Kievul a fost nevoit să suspende utilizarea coridorului din cauza ameninţărilor pe care le reprezintă avioanele de război şi minele marine ruse. Cu toate acestea, oficialii ucraineni au negat că ruta ar fi fost suspendată. Aceştia spun că zeci de nave de marfă au parcurs ruta de când aceasta a început să funcţioneze, în august.

CITEȘTE ȘI Zelenski: Succesul Ucrainei în bătălia pentru Marea Neagră este ceva ce va rămâne în cărţile de istorie

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.