Ucraina a acuzat Rusia, sâmbătă, că a comis o "crimă de război" prin executarea soldaţilor ucraineni care şi-au manifestat intenţia de a se preda, în urma publicării în social media a unor imagini a căror autenticitate nu a putut fi verificată de AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un scurt filmuleţ postat pe Telegram arată doi bărbaţi ieşind dintr-un adăpost, unul cu mâinile deasupra capului, înainte de a se întinde pe jos în faţa unui alt grup de soldaţi. Urmează ceea ce pare a fi focuri de armă şi apare fum, înainte ca videoclipul să se întrerupă brusc.

Aceste imagini nedatate au fost prezentate pe reţelele de socializare ca fiind filmate în apropiere de Avdiïvka, un oraş din estul Ucrainei. Dar nici locul şi nici autenticitatea lor nu au putut fi confirmate de AFP. Cu toate acestea, comisarul ucrainean pentru drepturile omului, Dmitro Lubineţ, a denunţat o "crimă de război".

"Astăzi, a fost publicată pe internet o înregistrare video cu execuţia de către soldaţii ruşi a unor soldaţi ucraineni care s-au predat", a scris el pe Telegram. Dmitro Lubineţ a estimat că soldaţii ucraineni "au făcut ceea ce era necesar arătând că se predau" şi că Rusia ar fi trebuit "să-i ia prizonieri", cerând ca aceasta să fie "pedepsită" în consecinţă. Cei doi bărbaţi "nu reprezentau nicio ameninţare", a adăugat el.

În martie, o altă înregistrare video care părea să arate un soldat ucrainean capturat fiind împuşcat mortal după ce a strigat "glorie Ucrainei" a devenit virală. La vremea respectivă, Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului a reamintit că a "documentat numeroase încălcări ale dreptului umanitar internaţional împotriva prizonierilor de război, inclusiv cazuri de execuţii sumare ale prizonierilor de război ruşi şi ucraineni".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.