Ucraina a acuzat, miercuri, Rusia că a încălcat încetarea focului pentru a împiedica evacuarea a sute de mii de civili prinşi în oraşul Mariupol, unde Crucea Roşie a descris condiţiile drept ”apocaliptice”, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Rusia a anunţat că va înceta focul pentru a lăsa civilii să fugă din oraşele asediate, dar eforturile autorităţilor de evacuare a Mariupolului par să fi eşuat din nou, precum multe alte încercări desfăşurate sâmbătă.

”Rusia continuă să ţină ostatici peste 400.000 de oameni în Mariupol, blochează ajutorul umanitar şi evacuarea. Bombardamentele nediscriminatorii continuă. Aproape 3.000 de nou-născuţi nu au medicamente şi alimente”, a scris ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, într-o postare pe contul de Twitter.

Oficialii locali din alte oraşe au declarat că unii civili au plecat miercuri prin culoare sigure, inclusiv din oraşele Sumî (estul Ucrainei) şi Enerhodar (sud).

Cu toate acestea, forţele ruse au împiedicat un convoi de 50 de autobuze să evacueze civilii din oraşul Bucea, de lângă Kiev, au precizat autorităţile locale într-o postare online, adăugând că discuţiile au continuat pentru a permite convoiului să plece.


Ambele părţi s-au acuzat reciproc de încălcarea încetării focului, care ar permite evacuarea Mariupolului, pe care forţele ruse îl ţin sub asediu de mai bine de o săptămână.

Crucea Roşie a numit, marţi, condiţiile din interiorul oraşului ”apocaliptice”, locuitorii adăpostindu-se în subteran de bombardamente, fără acces la hrană, apă, energie electrică sau căldură.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.