Ucraina a semănat aproximativ 7 milioane de hectare de culturi de primăvară până la momentul actual în 2022, cu 25-30% mai puţin decât în aceeaşi perioadă în 2021, şi a exportat 1,090 milioane de tone de cereale în aprilie, a declarat, luni, ministrul ucrainean al Agriculturii Mikola Solskii. Solskii a salutat ”interesul şi înţelegerea” arătate de România cu privire la exporturile de cereale din Ucraina şi a subliniat că porturile baltice reprezintă cea mai avantajoasă alternativă, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

El a subliniat importanţa exporturilor de cereale din Ucraina prin România, în contextul în care Rusia blochează porturile ucrainene, însă a menţionat că aceste exporturi ar putea fi îngreunate în două luni de exporturile noii culturi de grâu din România şi Bulgaria.

”Campania de semănat se desfăşoară activ, în pofida dificultăţilor asociate în primul rând cu logistica”, a declarat Solskii într-o conferinţă de presă.

Ministrul ucrainean al Agriculturii a mai spus că semănatul din acest an nu s-a ridicat la acelaşi nivel calitativ ca cel de anul trecut, iar suprafaţa pe care a fost semănat porumbul a fost mai mică.

Făcând referire la acuzaţiile potrivit cărora Rusia a furat cereale din Ucraina în timpul războiului, Solskii a precizat că Ucraina consideră că orice nave care transportă cereale prin portul Sevastopol din regiunea Crimeea sunt furate.

”Căutăm soluţii pentru ca cerealele furate să poată fi confiscate rapid”, a spus el, fără a oferi detalii.

Rusia, care a anexat Crimeea de la Ucraina în 2014, a negat că a furat cereale ucrainene.

De asemenea, Solskii a salutat ”interesul şi înţelegerea” arătate de România cu privire la exporturile de cereale din Ucraina şi a subliniat că porturile baltice reprezintă cea mai avantajoasă alternativă.

Invazia Rusiei în Ucraina în luna februarie a sporit volatilitatea pieţelor financiare internaţionale. Preţurile mărfurilor au crescut, iar logistica a fost afectată.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.