Ucraina a condamnat sâmbătă cu fermitate planurile Rusiei de a organiza alegeri prezidenţiale în primăvara anului viitor pe teritoriul ocupat, declarându-le ~nule şi neavenite” şi angajându-se să îi pună sub acuzare pe toţi observatorii trimişi să le monitorizeze, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Camera superioară  Parlamentului Rusiei a stabilit săptămâna aceasta ca alegerile prezidenţiale ale ţării să aibă loc în martie anul viitor, iar preşedintele Valentina Matvienko a declarat că locuitorii din patru regiuni ucrainene ocupate vor putea vota pentru prima dată.

Rusia susţine că a anexat regiunile Doneţk, Luhansk, Zaporijia şi Herson din estul şi sudul Ucrainei, în timpul referendumurilor de anul trecut, respinse de Kiev şi Occident drept o farsă, dar nu controlează pe deplin niciuna dintre ele.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

De asemenea, a confiscat peninsula Crimeea din Marea Neagră de la Ucrain,a în 2014.

”Solicităm comunităţii internaţionale să condamne cu hotărâre intenţia Rusiei de a organiza alegeri prezidenţiale în teritoriile ucrainene ocupate şi să impună sancţiuni celor implicaţi în organizarea şi conduita lor”, a declarat Ministerul de Externe al Ucrainei într-un comunicat.

De asemenea, a avertizat ţările să nu trimită observatori la ”pseudo-alegeri”, spunând că infractorii se vor ”confrunta cu răspunderea penală”.

"Orice alegeri din Rusia nu au nimic de-a face cu democraţia. Ele servesc doar ca un instrument de menţinere a regimului rus la putere", a spus ministerul.

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat vineri că va candida din nou la preşedinte, o mişcare care se preconizează să-l menţină la putere până în 2030 cel puţin.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.