Twitter a retras joi un mesaj postat de fostul premier malaysiain Mahathir Mohamad, în care aprecia că ”musulmanii au dreptul să ucidă milioane de francezi”, după ce Franţa a cerut pur şi simplu suspendarea contului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În decursul istoriei lor, francezii au ucis milioane de oameni. Mulţi erau musulmani. Musulmanii au dreptul să fie furioşi şi să ucidă milioane de francezi din cauza masacrelor din trecut”, a scris Mahathir Mohamad.

Platforma a menţinut o vreme acest tweet, invocând un ”interes al publicului”, însă mesajul a fost însoţit de un avertisment.

Trei persoane au fost ucise joi - dintre care cel puţin una a fost tăiată la gâît - într-o biserică, într-un atac considerat de către autorităţile franceze terorist.

La scurt timp după atac, cel care a fost premier al Malaysiei, o ţară cu populaţie majoritar musulmană, până la căderea Guvernului său, în februarie, a postat pe contul de Twitter o serie de mesaje incendiare.

Referindu-se la decapitarea la 16 octombrie a profesorului francez Samuel Paty, care le-a arătat elevilor săi caricaturi ale profetului Mahomed în cadrul unor cursuri, Mahathir a declarat că nu aprobă atentatul, dar că libertatea de exprimare nu include ”insultele la adresa celuilalt”.

”Indiferent care este religia vizată, oamenii furioşi ucid”, a apreciat fostul premier, în vârstă de 95 de ani, care a făcut în trecut declaraţii controversate despre evrei şi homosexuali.

Mahathir, care a fost în două rânduri premier, pe o perioadă totală de 24 de ani, a apreciat că preşedintele francez Emmanuel Macron este ”foarte primitiv”.

”Francezii ar trebui să îi înveţe pe cetăţenii lor respectul faţă de sentimentele altora. Odată ce toţi musulmanii şi religia musulmanilor sunt acuzate de ceea ce a făcut o persoană furioasă, musulmanii au dreptul de a-i pedepsi pe francezi”, a continuat el.

”Boicotarea nu poate compensa faptele rele comise de către francezi toţi aceşti ani”, a apreciat el.

El nu a făcut vreo referire la atacul de la Nisa, comis potrivit unei surse franceze apropiate anchetei cu strigăte de ”Allah akbar” (”Allah este mare”, în arabă).

”COMPLICE AL UNUI APEL LA CRIMĂ”

Secretarul de stat francez însărcinat cu domeniul digital, Cédric O, a îndemnat platforma americană să suspende contul şi să retragă mesajul în care se arată că musulmanii au ”dreptul să ucidă milioane de francezi”.

”Tocmai am discutat cu directorul general al Twitter France. Am cerut ca contul (lui Mahathir Mohamad) să fie imediat suspendat. Twiter nu ar vrea să fie complice al unui apel la crimă”, a declarat el pe contul său personal, în franceză şi în engleză.

Twitter a menţinut iniţial mesajul şi i-a adăugat menţiunea ”acest tweet a încălcat regulile referitoare la glorificarea violenţei. Cu toate acestea, Twitter a stabilit că disponibilitatea acestuia poate prezenta un interes pentru public”.

Apoi tweetul respectiv a fost şters. Celelalte declaraţii online ale lui Mahathir Mohamad sunt, însă, vizibile în continuare.

După decapitarea profesorului francez Samuel Paty de către un tânăr rus cecen în vârstă de 18 ani, Emmanuel Macron a promis că Franţa nu va renunţa la caricaturi, în numele libertăţii de exprimare.

Declaraţiile sale au antrenat, în mai multe ţări musulmane, tensiuni puternice, de la manifestaţii şi până la boicotarea produselor franţuzeşti.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.