Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat miercuri că nu are nicio îndoială că Guvernul polonez de dreapta încearcă să îl discrediteze cu o campania de defăimare, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Tusk, fost premier al Poloniei, a făcut declaraţiile înainte de a fi audiat ca martor la Varşovia,   într-o anchetă ce vizează doi foşti şefi ai serviciilor de contrainformaţii.

“Nu am nicio îndoială că face parte dintr-o campanie politică de defăimare. Autorii ei nu încearcă să ascundă acest lucru”, a spus Tusk presei locale.

Oficialul UE în vârstă de 59 de ani este fostul lider al celui mai mare partid de opoziţie din Polonia, Platformă Civică (PO) şi rivalul lui Jaroslaw Kaczysnki, şeful formaţiunii eurosceptice PiS, aflată la guvernare.

Tusk a fost întâmpinat în gara din Varşovia de sute de susţinători. Ei au scandat „O Polonie liberă, europeană” şi aproape că au blocat peronul. Oamenii l-au escortat apoi pe Tusk, care a mers pe jos până la Parchet, aflat la aproximativ un kilometru depărtare.

Ministrul Justiţiei, Zbigniew Ziobro, Procuror General, a declarat miercuri că, deşi unii „vor să îl prezinte pe Donald Tusk ca o victimă şi un politician supus la abuzuri”, el „se bucură de beneficiile cetăţeniei poloneze, având, în acelaşi timp, responsabilităţi de îndeplinit”.

Procurorii încearcă să stabilească dacă doi foşti oficiali din serviciile de contrainformaţii au avut toate aprobările necesare, inclusiv din partea lui Tusk, care era premier al Poloniei în perioada respectivă, pentru a lansa cooperarea cu serviciile ruse de informaţii privind retragerea forţelor NATO din Afganistan.

Polonia a contribuit cu trupe la misiune, după care a folosit baza rusă de la Ulianovsk pentru a repatria oamenii şi echipamentele din Afganistan.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.