Statele Unite şi Turcia au încheiat un acord în vederea unui armistiţiu în nordul Siriei, care să permită retragerea forţelor kurde, a anunţat joi seara vicepreşedintele american Mike Pence, relatează BBC News.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Toate operaţiunile militare urmează să fie oprite timp de 120 de ore, iar Statele Unute vor ajuta la o ”retragere ordonată” a forţelor kurde din ceea ce Ankara consideră o ”zonă de securitate” la frontieră.

Pe de altă parte, preşedintele Donald Trump a evocat joi ”veşti bune” din Turcia, unde vicepreşedintele său Mike Pence a participat la o întâlnire de câteva ore cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, cu scopul de a-i smulge un armistiţiu în ofensiva turcă din Siria, relatează AFP.

”Milioane de vieţi vor fi salvate”, a apreciat preşedintele Statelor Unite, fără să facă alte precizări.

Turcia îşi va suspenda ofensiva în nordul Siriei timp de cinci zile şi îi va pune capăt după o retragere a forţelor kurde din acest sector, a anunţat Pence.

Ofensiva turcă ”se va opri complet atunci când această retragere se va termina”, în această perioadă de suspendare, a declarat Pence după mai bine de patru ore de discuţii cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Turcia a lansat această operaţiune săptămâna trecută, cu scopul de a îndepărta forţele kurde de la frontieră şi a crea o ”zonă de securitate” în vederea repatrierii unor refugiaţi sirieni.

Unii critici se tem de o epurare etnică a populaţiei kurde din regiune.

Această invazie turcă în Siria a avut loc după ce preşedintele american Donald Trump a retras trupele americane din zonă.

Decizia locatarului Casei Albe a provocat un val de critici atât în Statele Unite, cât şi în străinătate, iar unii l-au acuzat că a dat ”undă verde” operaţiunii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.