Nava turcă de prospecţiuni Oruc Reis urmează să se afle în estul Mării Mediterane ”de la 12 la 20 octombrie”, în zona în care se afla în august şi septembrie, a anunţat Marina turcă, ceea ce ar putea conduce la noi tensiuni cu Grecia, relatează AFP:

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Oruc Reis urmează să efectueze operaţiuni în regiune, inclusiv la sud de Insula gracă Kastellorizo, potrivit unui mesaj emis de sistemul maritim de alertă NAVTEX.

Tensiuni puternice au avut loc între Atena şi Ankara după desfăşurarea de către Turcia, începând de la 10 august şipână la jumătatea lui septembrie, a acestei nave seismice, escortate de nave de război, în vederea efectuării unor explorări în largul acestei insule greceşti, situată la doi kilometri de coasta turcă, o zonă care ar fi foarte bogată în gaze naturale.

Grecia îşi revendică puterea în apele din jurul Kastellorizo, însă Turcia îi respinge dominaţia, insistând asupra faptului că deţine drepturi mai extinse în estul Mării Mediteane, din cauza litoralului său mai lung.

Ankara a început să desfăşoare Oruc Reis şi nave militare în aceste ape disputate la 10 august şi le-a prelungit misiunea, ignorând apeluri repetate ale Uniunii Europene (UE) şi Greciei de a înceta.

Nava urmează să fie însoţită - în viitoarea misiune de ”sondaj seismic” de alte două nave - Ataman şi Cengiz Han - potrivit NAVTEX.

Oruc Reis s-a reîntors la ţărmul turc luna trecută, din ape revendicate de Grecia, în ceea ce mulţi sperau să fie un semn de dezescaladare în vederea soluţionării acestei crize.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan anunţa atunci că această retragere viza să lase o şansă diplomaţiei.

Însă lideri turci au anunţat că nava era supusă unor operaţiuni de mentenanţă prevăzute şi că urma să se întoarcă în estul Mării Mediterane pentru a-şi continua activitatea.

AMENINŢĂRI CU SANCŢIUNI EUROPENE

Speranţele au reapărut după ce Ankara şi Atena au convenit, luna trecută, să negocieze, în urma unor eforturi diplomatice ale Germaniei în vederea dezamprsării acestei crize.

Negocierile au fost amânate din 2016 şi urmau să fie reluate la Istanbul, însă nu s-a avansat vreodată vreo dată în acest sens.

Discuţii la cel mai înalt nivel au avut loc săptămâna trecută, de la începutul tensiunilor, între miniştrii de Externe turc şi grec, care s-au întâlnit în marja unui forum pe teme de securitate la Bratislava, în Slovacia.

În cadrul unui summit, anterior, UE a ameninţat Ankara cu sancţiuni, dacă Turcia nu pune capăt activităţilor de explorare energetică în ape revendicate de Cipru şi Grecia.

Turcia a denunţat această ameninţare ca ”neconstructivă”, iar decizia sa va tensiona şi mai mult relaţiile între Abkara şi Bruxelles.

Ministrul german de Externe Heiko Maas urmează să efectueze o vizită la Ankara miercuri, potrivit postului turc de stat TRT, în cadrul căreia problema estului Mediteranei va ocupa un loc central.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.