Un consilier al preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, Yalcin Topcu, consideră că a venit timpul ca Turcia să-şi revizuiască statutul de membru NATO, potrivit presei turce, scrie The Associated Press. Un purtător de cuvânt al preşedinţiei, Ibrahim Kalin, a negat însă că Ankara s-ar gândi să-şi întrerupă relaţia cu Alianţa Nord-Atlantică, scrie Anadolu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit Cumhuriyet şi altor publicaţii turce,Topcu a făcut aceste declaraţii luni, la câteva zile după ce Ankara a retras 40 de militari de la un exerciţiu în Norvegia, după ce fondatorul Turciei moderne Mustafa Kemal Ataturk şi Erdogan au fost prezentaţi ca inamici.

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg şi Guvernul norvegian au prezentat scuze Turciei cu privire la acest incident, pe care oficiali turci l-au catalogat drept unul dintre ”cele mai mari scandaluri” din istoria blocului militar occidental.

”Această organizaţie, care este angajată în tot felul de attudini ostile faţă de un stat membru, nu este o necesitate pentru noi”, a declarat Topcu.

”Prezenţa noastră în această instituţie trebuie să fie abordată de urgenţă în Parlament”, a subliniat el.

Topcu a făcut aceste declaraţii la Astana în Kazahstan.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei turce Ibrahim Kalin a îndemnat ca NATO să ancheteze incidentul şi a subliniat că Turcia nu se gândeşte să-şi rupă relaţiile cu Alianţa.

Kalin a declarat pentru France 24, că acest incident, în care numele fostului şi actualului preşedinţi turci au apărut pe un ”panou cu inamici”, este necesar să fie anchetat cu foarte mare atenţie.

În opinia sa, incidentul face lumină atât asupra relaţiilor Turciei cu NATO şi Statele Unite, tensonate şi mai mult în urma acestuia, cât şi asupra lipsei de informaţii despre locul unde se află şi situaţia omului de afaceri iraniano-turc Riza Sarraf.

Turcia face parte din NATOO de peste 50 de ani, iar ”acesta este doar un incident, însă desigur suntem un aliat puternic în NATO şi participăm la multe exerciţii”, a declarat el luni despre incidentul din Norvegia.

Ankara şi-a retras trupele de la exerciţiul NATO Trident Javelin, în Norvegia, vineri, după ce un oficial civil norvegian l-a prezentat pe preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan drept un ”colaborator inamic”, potrivit agenţiei turce.

Un portret al findatorului Turciei moderne Mustafa Kemal Ataturk a apărut în ”lista liderilor ostili” în cursul unui exerciţiu asistat pe computer, potrivit Anadolu.

”Evident este total inacceptabil să faci aşa ceva vreunei ţări, mai ales preşedintelui nostru fondator Ataturk şi actualului nostru preşedinte, şi să te aştepţi ca Turcia să nu reacţioneze. Nu se poate”, a declarat Kalin.

”Bineînţeles, acest incident este necesar să fie analizat, investigat, foarte, foarte atent - cine a făcut-o, cine a pus acele poze acolo, etc.”, a insistat el.

Turcia a primit scuze, şi este bine, însă este necesar să se explice cum, într-un sistem ca NATO - o alianţă militară cu un asemenea sistem strict - se poate întâmpla aşa ceva, a mai declarat purtătorul de cuvânt.

Întrebat dacă el crede că este sau nu un accident, Kalin a răspuns ”ei, bine, nu cunosc detalii. Vom vedea. Ne bazăm pe explicaţiile NATO până acum, dar eu cred că va avea loc o investigaţie şi am auzit că două persoane au fost concediate. Însă vrem să ştim cum s-a putut întâmpla un asemenea lucru în NATO, pentru ca să nu se repete”.

Kalin a subliniat de asemenea că Turcia nu intenţionează să-şi întrerupă legăturile cu Alianţa Nord-Atlantică.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.