Sute de studenţi, profesori universitari şi sindicalişti au protestat joi dimineaţă, sub supravegherea atentă a autorităţilor turce, în emblematica piaţă Taksim din Istanbul. Protestatarii au condamnat campania guvernamentală de epurare a presupuşilor gulenişti din toate instituţiile statului după lovitura de stat eşuată din noaptea de 15-16 iulie, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Autorităţile turce îl acuză pe clericul islamist Fethullah Gulen de orchestrarea loviturii de stat, care a dus la lansarea unei campanii guvernamentale de eliminare a presupuşilor gulenişti din rândurile poliţiştilor, jandarmilor, soldaţilor, magistraţilor, medicilor, academicienilor şi a profesorilor universitari, precum şi din presă.

Toate instituţiile turce s-au confruntat cu un personal insuficient, precum şi cu percheziţii organizate de autorităţile turce ca parte a campaniei guvernamentale de epurare a presupuşilor adepţi ai lui Fethullah Gulen.

Până la 120.000 de persoane au fost demise în ultimele două luni din rândul procurorilor, judecătorilor, medicilor, profesorilor universitari, academicienilor, soldaţilor, poliţiştilor, funcţionarilor publici, precum şi a jurnaliştilor.

De asemenea, până la 32.000 de suspecţi au rămas până în prezent în custodia autorităţilor turce pentru implicarea în lovitura de stat.

În Taksim, studenţii şi profesorii universitari au scandat ”umăr la umăr împotriva fascismului” şi ”vom câştiga prin rezistenţă”. Mulţimea de protestatari s-a adunat în faţa Universităţii din Istanbul. Zeci de poliţişti cu măşti de gaz i-au înconjurat pe protestatari pentru a nu provoca hoas pe străzile din apropierea pieţei Taksim.

Scene emoţionante au marcat protestul, în care profesorii universitari concendiaţi de executiv, ca parte a campaniei de epurare a presupuşilor gulenişti, au plâns pe umerii studenţilor prezenţi în Taksim.

Peste 50.000 de angajaţi din sistemul de învăţământ au fost suspendaţi sau concediaţi după lovitura de stat eşuată.

”Ne confruntăm cu o perioadă mai grea decât lovitura de stat în sine. În ţara noastră, care devine un regim condus de un singur om prin intermediul stării de urgenţă, toţi cei care se opun acestui trend sunt acum ţinte ale autorităţilor”, a declarat profesorul universitar Tahsin Yesildere.

Occidentul a criticat campania guvernamentală de eliminare a aşa-zişilor gulenişti din instituţiile de stat, precum şi din presă, ridicând totodată întrebări cu privire la tratamentul ”inuman” la care ar fi supuşi puciştii capturaţi.

”Nu ne vom preda”, scria pe un banner ridicat de protestari în piaţa Taksim. Sloganul are legătură cu unul dintre titlurile publicate de cotidianul secularist de opoziţie Cumhuriyet.  Arestarea redactorului-şef al ziarului de opoziţie la începutul săptămânii a dus la escaladarea tensiunilor în societatea turcă.

”Concedierea noastră are legătură cu tirania care se ridică. Eliminarea noastră este doar un detaliu, dacă avem în vedere întunericul spre care alunecă Turcia”, a declarat asistentul universitar Levent Dolek.

Starea de urgenţă le-a dat mână liberă autorităţilor turce să efectueze o vastă epurare în rândul aşa-numiţilor gulenişti. Însă, autorităţile turce susţin că dimensiunea campaniei guvernamentale de epurări este justificată, având în vedere pericolul reprezentat de gulenişti pentru democraţie. 

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a instituit iniţial starea de urgenţă la date de 20 iulie, atunci când a subliniat că aceasta le va permite autorităţilor turce să ia măsuri rapide împotriva celor care se fac vinovaţi de puciul eşuat, în care un grup de militari a încercat să răstoarne executivul în noaptea de 15-16 iulie.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.