Turcia şi Grecia şi-au semnalat miercuri disponibilitatea de a rezolva prin dialog disputa referitoare la explorarea hidrocarburilor în Mediterana, angajându-se în acelaşi timp să îşi apere interesele în regiune, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cele două state, care sunt aliate în cadrul NATO, se află într-un dezacord puternic în privinţa pretenţiilor asupra resurselor de hidrocarburi din regiune, având opinii diferite referitoare la suprafaţa platourilor continentale în ape unde se află insule greceşti.

Tensiunile s-au amplificat atunci când Ankara a trimis luni o navă de explorare într-o zonă disputată din Mediterana, însoţită de nave de război, la câteva zile după ce Grecia a semnat un acord maritim cu Egiptul.

”În pofida acestor lucruri, dorim să credem că bunul simţ va prevala. Atât în teren cât şi la masă, respectăm legislaţia internaţională, buna vecinătate şi dialogul. Dorim să ajungem la soluţii politice, prin mijloace panice, în conformitate cu legile internaţionale ”, a declarat ministrul turc al Apărării, Hulsi Akar.

Premierul elen Kiriakos Mitsotakis a spus că ţara sa vrea să construiască poduri cu vecinii săi şi speră că discuţiile cu Turcia pot fi reluate. El a adăugat însă că ”dialogul devine irelevant într-un climat de tensiune”.

Hakar a spus că Turcia va continua ”să îşi apere drepturile, legăturile şi interesele” în apele costiere.

”Trebuie să se ştie că mările noastre sunt ţara noastră albastră. Fiecare picătură este valoroasă”, a subliniat ministrul turc.

Turcia afirmă că are cel mai lung ţărm din estul Mediteranei, dar că este este limitată la o fâşie îngustă de ape din cauza extinderii platoului continental al Greciei, pe baza prezenţei unor numeroase insule greceşti în apropierea ţărmului său.

Akar a dat ca exemplu insula elenă Kastellorizo, la circa doi kilometri de coasta sudică a Turciei şi la 570 de kilometri de Grecia continentală, ca sursă principală de frustrare.

”Grecia cere 40.000 de kilometri pătraţi de jurisdicţie maritimă din cauza insulei Meis (Kastellorizo)...nu poate fi reconciliată cu orice logică”, a explicat Akar.

Pretenţia Greciei asupra apelor din jurul Kastellorizo se bazează pe o convenţie maritimă a ONU susţinută de multe ţări, dar nu şi de Turcia.

Ankara a anunţat că va emite noi licenţe de explorare şi forare în estul Mediteranei, în timp ce  ministrul grec de Externe Nikos Dendias a cerut Turciei să ”elibereze imediat platoul continental elen”.

”Nu vom fi niciodată cei care vor escalada situaţia. Cu toate acestea, reţinerea este numai un aspect al puterii noastre. Nu vom lăsa fără răspuns nicio provocare”, a subliniat Mitsotakis.

Miniştrii de Externe din Uniunea Europeană vor discuta problema vineri, în cadrul unei teleconferinţe de urgenţă, la solicitarea guvernului elen. Ministrul elen de Externe se va întâlni vineri, la Viena, cu omologul său american Mike Pompeo, pentru a discuta despre acest conflict.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.