Turcia reproşează Suediei şi Finlandei faptul că nu-i aprobă cereri de extrădare a unor persoane pe care le acuză de faptul că sut membre ale unor ”organizaţăii teroriste”, potrivit agenţiei de stat turce de presă Anadolu, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Ankara a ameninţat vineri să blocheze procesul de extindere al NATO în aceste două ţări nordice, care necesită o unanimitate a membrilor Alianţei Nord-Atlantice.

Niciuna dintre cele 33 de cereri de extrădare trimise de către Ankara nu a fost aprobată nici de Stockholm şi nici de Helsinki în ultimii cinci ani, potrivit Anadolu, care citează luni surse de la Ministerul turc al Justiţiei.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Potrivit agenţiei de presă, aceste cereri de extrădare vizează persoane căutate de către Ankara cu privire la faptul că sunt membre ale Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) sau ale mişcării lui Fethullah Gülen.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, odinioară un aliat al lui Fethullah Gülen, un predicator rezident în Statele Unite, îl acuză pe acesta de faptul că a urzit împotriva sa lovitura de stat eşuată în iulie 2016 şi îl consideră un ”lider terorist”.

Recep Tayyip Erdogan şi-a exprimat vineri ostlitatea faţă de aderarea celor două ţări nordice la NATO, reproşându-le faptul că servesc drept ”adăposturi ale teroriştilor PKK”, rebeli kurzi turci.

Turcia reproşează Suediei şi Fnlandei - dar mai ales Stockholmului - faptul că dau dovadă de prea multă înţelegere faţă de PKK, în pofida faptului că partidul se află pe lista cu organizaţii teroriste a Uniunii Europene (UE).

Ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu s-a arătat conciliant faţă de Finlanda, duminică, însă a reproşat Suediei faptul că a făcut declaraţii ”provocatoare” la negocieri, la Berlin, privind o aderare a celor două ţări la NATo.

Suedia şi-a anunţat luni, în mod oficial, candidatura la aderarea la NATO, după ce Finlanda a făcut acest lucru duminică, în timp ce Alianţăa încearcă să potolească ostilitatea de ultim moment a Turciei.

O unanimitate şi apoi o ratificare în toate cele 30 de parlamente ale statelor membre NATO sunt necesare în vederea primirii unor noi membri în Alianţa Nord-Atlantică.

O delegaţie diplomatică suedeză urmează să fie trimisă în Turcia pentru a ”vedea cum poate fi soluţionată problema”, a anunţat luni ministrul suedez al Apărării Peter Hultqvist.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-a declarat ”încrezător”, duminică, în posibilitatea ca statele membre NATO să ajungă la un compromis cu Turcia, care nu intenţionează, în opinia sa, să blocheze aderarea Finlandei şi Suediei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.