Turcia consideră că Suedia şi Finlanda au realizat ”progrese” în vederea aderării lor la NATO, potrivit unui declaraţii comune de la finalul unei reuniuni, la Stockholm, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cele trei ţări îşi exprimă, într-un comunicat comun, ”satisfacţia faţă de intensificarea cooperării (...) şi progresele realizate de Finlanda şi Suedia în respectarea memorandumului” semnat în marja summitului NATO de la Madrid din iunie.

”Suedia a respectat larg memorandumul trilateral şi avansează către NATO”, a subliniat într-un mesaj postat pe Twitter, însărcinatul suedez cu negocierile aderării la NATO, Oscar Stenström, la finalul acestei reuniuni, vineri, anunţată la începutul lunii de către preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

În urma invaziei Ucrainei de către Rusia, Finlanda şi Suedia şi-au depus, în mai, o candidatură comună în vederea aderării la Alianţa Nord-Atlantică, abandonând astfel decenii de nealiniere militară.

Această candidatură, care este necesar să fie acceptată în unanimitate de către cele 30 de state membre ale NATO, a fost ratificată de către toate, cu excepţia Turciei şi Ungariei.

Ankara a acuzat cele două ţări - dar în primul rând Suedia - de faptul că servesc drept refugiu unor activişti apropiaţi Partidului Muncitorilor din Kurdtstan (PKK) şi Unităţilor Protecţiei Poporului (YPG), active în Siria, pe care Turcia le consideră teroriste.

Premierul suedez Ulf Kristersson s-a angajat, într-o vizită la Ankara, la începutul lui noiembrie, să răspundă tuturor îngrijorărilor Turciei în lupta acesteia împotriva terorismului.

Parlamentul suedez s-a pronunţat prin vot, la mijlocul lui noiembrie, în favoarea unei modificări a Constituţiei, care să permită Suediei să-şi înăsprească lupta împotriva terorismului, modificări care urmează să intre în vigoare în ianuarie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.