Rezultatele oficiale ale alegerilor locale din Turcia vor fi publicate abia săptămâna viitoare după ce Partidul Justiţie şi Dezvoltare (AKP), al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, a informat că a decis să depună contestaţii privind cursa pentru primărie din Istanbul, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sadi Guven, şeful Comisiei Electorale, a informat marţi că vor fi evaluate contestaţii în 30 de oraşe, 51 de reşedinţe de provincii şi 922 de districte în această săptămână şi că partidele au termen  până vineri să depună contestaţii, astfel că rezultatele oficiale vor fi afişate cel mai devreme pe 11 aprilie.

Situaţia este tensionată în ţară după ce rezultatele iniţiale neoficiale ale alegerilor de duminică arată victorii importante pentru Partidul Republican al Poporului (CHP), de opoziţie, în oraşe precum Ankara (capitala) şi Istanbul, centrul cultural şi economic al ţării.

Aceste posibile victorii ale opoziţiei reprezintă o surpriză pentru coaliţia aflată la guvernare şi pentru blocul de partide din opoziţie care s-au unit pentru a-şi mări şansele de a profita de nemulţumirea votanţilor faţă de felul în care guvernul turc a gestionat o criză economică aflată în plină evoluţie.

În Ankara, candidatul CHP Mansur Yavas, este aşteptat să fi câştigat 50,9% din voturi iar candidatul AKP doar 47,1% - un rezultat care ar încheia un sfert de secol în care AKP a controlat capitala. AKP a informat că va contesta aceste rezultate.

În Istanbul nu au fost prezentate rezultatele finale iar numărătoarea oficială a voturilor a fost suspendată de mai multe ori. Totuşi, candidatul CHP, Ekrem Imamoglu, părea să fie în postura de favorit.

Candidatul AKP, fostul premier Binali Yildirim, a recunoscut luni că Imamoglu are un avans de 25.000 de voturi însă a precizat că acest avans este cauzat de 300.000 de voturi nule. Partidul său va contesta rezultatele în toate cele 39 de districte ale Istanbulului, conform ziarului Hurrivet.

Ambele partide au revendicat victoria în Istanbul, Imamoglu autoproclamându-se pe Twitter primarul oraşului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.