Turcia nu va aştepta ”permisiunea” Statlor Unite să lanseze o nouă ofensivă în Siria, tună duminică preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, potrivit presei turce, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Nu putem lupta împotriva terorismului aşteptând vreo permisiune”, a declarat şeful statului turc, unui grup de jurnalişti, la întoarcerea din Azerbaidjan.

”Ce vom face dacă Statele Unite nu-şi fac partea în lupta împotriva terorismului? Ne vom descurca singuri”, a subliniat el, răspunzând astfel unui avertisment al Washingtonului.

Statele Unite, prin vocea unui purtător de cuvânt al Departamentului de Stat Ned Price, s-au declarat miercuri ”profund îngrijorate” de anunţul, luni, al lui Recep Tayyip Erdogan al lansării uneii noi operaţiuni militare turce în nordul Siriei, vizând să asigure Ankarei o ”zonă de securitate”, de 30 de kilometri lăţime, la frontiera turcă.

”Condamnăm orice escaladare. Susţinem menţinerea liniilor actuale ale armistiţiului”, sublinia Ned Price.

Începând din 2016, Ankara a desfăşurat trei ofensive în nordul Siriei împotriva Unităţilor Protecţiei Poporului (YPG), o miliţie kurdă pe care o consideră drept teroristă, dar care a fost susţinută de către Statele Unite în lupta împotriva jihadiştilor din gruparea Statul Islamic (SI).

Întrebat despre procesul de aderare la NATO al Suediei şi Finlandei, căruia Ankara i s-a opus până acum, preşedintele turc a răspuns că negocierile de miercuri, la Ankara, între delegaţiile suedeză, finlandeză şi turcă, nu au fost ”pe măsura aşteptărilor” Turciei.

Recep Tayyip Erdogan a acuzat cele două ţări nordice de ”susţinerea terorismului” şi a apreciat că Suedia nu este nici ”sinceră”, nici ”cinstită”.

Turcia acuză cele două ţări, dar mai ales Suedia, în care se află o importantă comunitate de exilaţi turci, că adăposteşte activişti kurzi din cadrul Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), pe care Ankara şi aliaţii săi occidentali îl consideră o organizaţie teroristă.

Ea denunţă, de asemenea, prezenţa pe teritoriile lor a unor susţinători ai predicatorului Fethullah Gülen, pe care-l acuză de orchestrarea loviturii de stat eşuate din iulie 2016.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.