Ibrahim Kalin, purtătorul de cuvânt al preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, a răspuns pe Twitter preşedintelui american Donald Trump care ameninţase Turcia cu o „devastare economică” dacă va ataca militarii kurzi. Kalin a afirmat că SUA nu poate avea ca aliaţi „terorişti” şi că Turcia se aşteaptă ca SUA să îşi onoreze parteneriatele strategice.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Adresându-se lui Trump, Kalin a scris: „Este o greşeală fatală să echivalezi kurzii sirieni cu PKK-ul, care se află pe lista Statelor Unite de grupări teroriste precum şi cu ramura sa siriană, YPG. Turcia luptă împotriva teroriştilor, nu a kurzilor. Vom proteja kurzii şi sirienii de toate ameninţările teroriste”.

Turcia consideră YPG ca făcând parte din Partidul Poporului din Kurdistan (PKK), care s-a luptat pentru autonomia kurdă în sud-estul Turciei în ultimii 30 de ani şi care este văzută de Ankara ca fiind o grupare teroristă.

Erdogan doreşte să îi oprească pe kurzi din a-şi consolida controlul în teritoriul sirian pentru a evita astfel formarea unei regiuni autonome la graniţă.

Kalin a continuat: „Domnule Trump, teroriştii nu vă pot fi parteneri şi aliaţi. Turcia se aşteaptă ca Staele Unite să onoreze parteneriatul nostru strategic şi nu doreşte ca acesta să fie umbrit de propaganda teroristă. Nu există nicio diferenţă între DAESH (ISIS), PKK, PYD şi YPG. Vom continua să luptăm împotriva tuturor acestor grupări”.

Trump a avertizat că va „devasta economic Turcia” dacă armata turcă va ataca militarii kurzi aliaţi ai SUA.

„Începem retragerea din Siria care trebuia să aibă loc demult în timp ce atacăm puternic şi din mai multe direcţii teritoriul califatului ISIS care a mai rămas”, a scris Trump pe Twitter.

„Vom ataca din nou dintr-o bază care există deja dacă se va reforma. Vom devasta economic Turcia dacă vor ataca kurzii. Vom crea o zonă de siguranţă de 20 de mile..”, a adăugat preşedintele american.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.