Turcia este pregătită să găzduiască o reuniune cvadripartită cu Naţiunile Unite, Rusia şi Ucraina pentru a organiza exportul de cereale prin Marea Neagră, a declarat ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, potrivit AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Milioane de tone de grâu sunt în prezent în porturile ucrainene, fie blocate, fie ocupate de forţele ruseşti, iar navele se confruntă cu pericolul minelor. 

Potrivit ministrului turc de externe, ONU a prezentat un plan pentru a facilita exporturile. 

Potrivit planului, ar putea fi stabilite coridoare sigure fără deminare în Marea Neagră pentru exporturile de cereale din Ucraina, a spus el. 

"Dacă Rusia răspunde pozitiv, va avea loc o reuniune cvadripartită la Istanbul", a declarat Cavusoglu. 

Purtătorul de cuvânt al secretarului general al ONU, Stephane Dujarric, a declarat că Ankara are un rol important în rezolvarea situaţiei care a ridicat perspectiva unei penurii de alimente la nivel mondial. 

"Am fost în contact foarte strâns şi lucrăm în strânsă cooperare cu autorităţile turce în această problemă", a spus el. 

Cavusoglu l-a primit săptămâna trecută pe omologul său rus Serghei Lavrov la Ankara pentru a discuta această problemă, dar fără rezultate concludente. 

Înainte de război, Ucraina era un exportator important de grâu, porumb şi ulei de floarea-soarelui, dar transporturile au fost blocate de când Rusia şi-a invadat vecinul la sfârşitul lunii februarie, ceea ce a dus la creşterea preţurilor la alimente la nivel mondial. 

Ţările din Orientul Mijlociu şi Africa depind de exporturile Ucrainei. 

La cererea ONU, Turcia şi-a oferit serviciile de escortare a convoaielor maritime din porturile ucrainene, în ciuda prezenţei minelor - unele dintre acestea au fost detectate în apropierea coastei turceşti. 

După ce a găzduit în martie discuţii între miniştrii de externe rus şi ucrainean în scopul de a pune capăt războiului, ţara s-a poziţionat ca un mediator neutru în timp ce menţine un echilibru delicat între cei doi vecini de la Marea Neagră.  

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.