Turcia ”evaluează” propuneri ale talibanilor şi altor ţări în vederea unei contribuţii la redeschiderea aeroportului din Kabul, după preluarea puterii de către islamişti în Afganistan, a anunţat joi ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Există cereri de cooperare cu noi, provenind de la talibani şi de la anumite ţări, în vederea redechiderii (aeroportului din Kabul). Le evaluăm pe toate”, a anunţat într-o conferinţă de presă, la Ankara, Mevlut Cavusoglu.

”Însă cel mai important lucru este asigurarea securităţii aeroportului”, a subliniat el.

SOCIETĂŢI PRIVATE

Potrivit lui Mevlut Cavusoglu, talibanii au insistat până în prezent să preia ei înşişi în sarcină securitatea aeroportului din capitala afgană.

”Însă aceasta este necesar să fie garantată în aşa fel încât să ofere încredere comunităţi iinternţaionale”, a insistat el.

Ministrul ia în calcul o încredinţare a acestei sarcini unor societăţi private, fără să se recurgă la forţe ”militare sau poliţia vreunui stat”.

”Există companii specializate în acest domeniu, cu care noi şi alte ţări lucrăm”, a precizat Mevlut Cavusoglu.

Qatarul a anunţat joi că cooperează cu noii stăpâni ai Afganistanului în vederea unei redechideri a instalaţiilor aeroportului din Kabul ”cât mai curând posibil”.

Turcia şi Qatarul sunt două ţări aliate, care au putut iniţia recent un dialog cu talibanii.

În iunie, Turcia şi-a anunţat voinţa de a securiza aeroportul din Kabul şi a purtat în acest sens negocieri cu Statee Unite, însă înainte ca talibanii să preia puterea, la 15 august.

Ankara şi-a retras la sfârşitul lui august cei peste 500 de militari noncombatanţi din Afganistan şi a sugerat că renunţă la acest obiectiv.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.