Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, l-a demis pe şeful agenţiei naţionale de statistică, după publicarea datelor anuale ale inflaţiei, informează AFP, citând un decret publicat sâmbătă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Şeful Oficiului Naţional de Statistică, Sait Erdal Dincer, a fost criticat după ce la începutul lunii ianuarie a publicat date care arătau rata anuală a inflaţiei la 36,1%, cel mai ridicat nivel din ultimii 19 ani. Opoziţia a spus că cifra a fost subestimată, apreciind că creşterea efectivă a costului vieţii a fost de cel puţin două ori mai mare.

Preşedintele Erdogan nu şi-a explicat decizia de a-l numi pe Erhan Cetinkaya, fost vicepreşedinte al autorităţii de reglementare bancară din Turcia, ca noul şef al statisticilor de stat.

Inflaţia a crescut la peste 36% pe parcursul unui an în decembrie în Turcia, un record din septembrie 2002, din cauza prăbuşirii lirei turceşti.

Dar preşedintele Erdogan, aflat într-o poziţie incomodă cu optsprezece luni înainte de alegerile prezidenţiale, continuă să-şi apere alegerile. Creşterea preţurilor de consum, de peste şapte ori mai mare decât ţinta iniţială a guvernului, la 13,58% doar în decembrie, se explică prin scăderea cu aproape 45% a lirei turceşti faţă de dolar într-un an, în ciuda măsurilor de urgenţă anunţate de şeful statului la mijlocul lunii decembrie.

Conştient de pagubele cauzate nu numai economiei, ci şi cotei sale de încredere, Recep Tayyip Erdogan a promis la începutul lunii ianuarie că  "va aduce inflaţia înapoi la o singură cifră cât mai curând posibil".

Aceste cifre fac obiectul unei bătălii politice acerbe: opoziţia şi o parte a populaţiei acuză Oficiul Naţional de Statistică (Tüik) că subestimează cu bună ştiinţă creşterea preţurilor, alimentată de politica economică a preşedintelui care a determinat banca centrală turcă să scadă sistematic ratele dobânzilor în ultimele luni.

Recep Tayyip Erdogan l-a numit, de asemenea, pe fostul vicepremier Bekir Bozdag ca nou ministru al justiţiei, pentru a-l înlocui pe membrul veteran al partidului de guvernământ Abdulhamit Gul.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.