Un vot al parlamentarilor sârbi pentru a începe retrage Republica Sârbă autonomă din forţele armate, justiţia şi sistemul fiscal al Bosniei este ”greşit, periculos” şi ar putea ameninţa stabilitatea regională, a declarat luni ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Comentariile sale au venit după ce noul guvern al Germaniei a cerut Uniunii Europene să impună sancţiuni liderului sârb bosniac Milorad Dodik din cauza deciziei.

Moţiunea fără caracter obligatoriu de săptămâna trecută este menită să deschidă calea către secesiunea de Bosnia, care a fost împărţită în două regiuni autonome - Republica Sârbă şi Federaţia, dominată de bosniaci şi croaţi, după războiul din 1992-1995.

Cele trei instituţii reprezintă pilonii cheie ai securităţii comune, statului de drept şi sistemului economic.

”Mediul de stabilitate stabilit în Balcani de 30 de ani este supus unui risc serios. Decizia luată de Parlamentul entităţii Republicii Sârbe din Bosnia şi Herţegovina este greşită, periculoasă şi împotriva constituţiei”, a declarat Cavusoglu Parlamentului turc.

Turcia majoritar musulmană are legături strânse cu Bosnia. Preşedintele Tayyip Erdogan l-a lăudat adesea pe liderul Bosniei din timpul războiului, Alija Izetbegovic şi a format relaţii de prietenie cu preşedinţia interetnică tripartită a Bosniei.

Ministerul de Externe al Turciei şi-a exprimat deja îngrijorarea cu privire la vot, în weekend îndemnându-i „ pe cei care vor avea responsabilitatea de a dăuna păcii şi prosperităţii să respecte cadrul constituţional şi legal şi să recurgă la dialog”.

Dodik vrea să retragă toate reformele făcute după război şi să revină la constituţia din 1995, conform căreia statul era reprezentat doar de instituţii de bază, în timp ce toate puterile aparţineau regiunilor.

Liderii opoziţiei din Bosnia au avertizat că aceste mişcări ar putea duce Republica Sârbă într-un nou război.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.