Ministrul turc al Apărării Hulusi Akar a catalogat miercuri drept ”pozitive” discuţii cu Statele Unite menite să evite o operaţiune militară turcă în nordul Siriei, potrivit agenţiei turce de presă, de stat, Anadolu, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Am constatat cu satisfacţie că partenerii noştri s-au apropiat de poziţia noastră. Întâlnirile au fost pozitive şi mai degrabă constructive”, a declarat Hulusi Akar, citat de agenţie, în a treia zi a acestor negocieri, la Ankara.

”Noi am prefera să acţionăm împreună cu aliatul nostru”, a spus Hulusi Akar. ”Dacă acest lucru nu este posibil, am spus în mai multe rânduri că vom face ceea ce este necesar”, a adăugat el.

Turcia a avertizat în mai multe rânduri că pregăteşte o ofensivă împotriva principalei miliţii kurde din Siria, Unităţilor Protecţiei Poporului (YPG).

Această miliţie este considerată de Ankara drept o ”emanaţie” a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), aflat în conflict din 1984 cu armata turcă şi considerat de autorităţile turce o ”organizaţie teroristă”.

Însă YPG reprezintă ”coloana vertenrală” a Forţeor Democratice Siriene (FDS), o coaliţie arabo-kurdă pe care Statele Unite şi alte ţări occidentale, ca Franţa, au susţint-o ţi înarmat-o în lupta împotriva jihadiştilor din gruparea Statul Islamic (SI).

Oficiali militari americani negociază de luni, la Ankara, cu omologii lor turci în vederea evitării unei noi intervenţii turce.

Ankara şi Washingtonul discută despre înfiinţarea unei ”zone de securitate” care să despartă frontiera turcă de anumite poziţii YPG, însă s-au poticnit în mai multe puncte, de exemplu cu privire la ”adâncimea” acestei zone.

În ultimele zile, Turcia a afirmat în mai multe rânduri că, dacă propunerile americane nu sunt ”satisfăcătoare”, ea va lansa o operaţiune în Siria cu scopul de a implementa o ”zonă de securitate” în mod unilateral.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a amintit marţi că ţara sa a lansat deja două ofensive în nordul Siriei din 2016. ”Cu voia lui Allah, procesul pe care l-am început (...) va intra într-o nouă fază foarte curând”, a subliniat el.

Însă noul şef al Pentagnului Mark Esper a avertizat, cu puţin înainte de discursul lui Erdogan, că orice ”incursiune unilaterală” a Turciei împotriva combatanţilor kurzi va fi ”inacceptabilă”.

Relaţiile între Ankara şi Washington, aliaţi în NATO, sunt afectate de o serie de disensiuni, între altele susţinerea amricană a kurzilor şi decizia turcă de achiziţionare a unui sistem rus de apărare antiaeriană de tip S-400.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.