Preşedintele Statelor Unite Joe Biden s-a arătat "profund dezamăgit" duminică de retragerea anunţată a Turciei dintr-o convenţie a Consiliului Europei care protejează femeile, conform AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Este un pas în spate extrem de descurajant pentru mişcarea internaţională contra violenţelor împotriva femeilor", a deplâns el în comunicat. 

Semnată în 2011, Convenţia de la Istanbul obliga guvernele să adopte o legislaţie care să reprime violenţa domestică şi abuzurile similare, inclusiv violul conjugal şi mutilarea genitală feminină.                

Turcia s-a retras vineri din acest tratat, provocând sâmbătă manifestaţii cu mii de persoane în ţară care i-au cerut preşedintelui Recep Tayyip Erdogan să revină asupra acestei decizii.

Retragerea "imediată" şi "nejustificată" din această convenţie este "profund dezamăgitoare", a denunţat Joe Biden.                

"Ţările trebuie să lucreze pentru a-şi consolida şi reînnoi angajamentele şi pentru a eradica violenţele contra femeilor, nu să respingă tratate internaţionale destinate să protejeze femeile şi să ceară socoteală agresorilor", a afirmat Biden.      

Statele Unite şi Turcia, ambele membre NATO, au relaţii extrem de tensionate din 2016 şi preşedintele Erdogan nu s-a întâlnit cu Joe Biden de când a devenit preşedinte la Casa Albă.               

Săptămâna trecută, Washingtonul a denunţat tentativele autorităţilor turce de a interzice principalul partid prokurd.                


 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.