Turcia s-a retras din primul instrument obligatoriu din lume pentru prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor, potrivit unui decret prezidenţial, publicat vineri, care a stârnit criticile principalului partid de opoziţie, scrie Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Convenţia de la Istanbul din 2011 obliga guvernanţii să adopte o legislaţie care să combată violenţa domestică şi abuzurile similare, inclusiv violul conjugal şi mutilarea genitală feminină. Dar conservatorii au afirmat că această cartă afectează unitatea familială, încurajează divorţul şi că referinţele sale la egalitate sunt folosite de comunitatea LGBT pentru a fi acceptată mai bine în societate. 

Turcia a dezbătut o eventuală retragere din această Convenţie după ce un responsabil al partidului la putere al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan a ridicat problema abandonării tratatului anul trecut. De atunci, femeile au ieşit pe străzile din Istanbul şi în alte oraşe, cerând guvernului să respecte Convenţia. 

Această decizie vine în contextul în care violenţa domestică şi femicidul rămân o problemă gravă în Turcia. Un bărbat a fost arestat duminică în nordul ţării după difuzarea unui videoclip pe reţelele de socializare în care se vedea cum îşi loveşte fosta soţie în stradă. 

Anul trecut, 300 de femei au fost asasinate, potrivit grupului de apărare a drepturilor "We Will Stop Femicide".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.