Turcia a ordonat vineri arestarea a 82 de oameni, inclusiv membri ai unui partid de opoziţie pro-kurd, în legătură cu protestele violente care au avut loc în 2014 împotriva unui atac împotriva oraşului kurd Kobani din Siria, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În octombrie 2014, protestatarii au inundat străzile din sud-estul Turciei preponderent kurd, acuzând armata turcă de inacţiune în timp ce gruparea Stat Islamic a asediat la vedere oraşul Kobani, peste graniţa cu Siria/ Protestele au dus la moartea a 37 de oameni.

Autorităţile turce acuză Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care a luptat pentru o mai mare autonomie în sud-estul Turciei încă din 1984, că a incitat populaţia la demonstraţii.

De asemenea, Partidul Popular Democrat (HDP) pro-kurd este acuzat de legături cu PKK şi de sprijinirea protestelor. HDP, al treilea mare partid, neagă legăturile cu terorismul.

Foştii lideri ai HDP Selahattin Demirtas şi Figen Yuksekdag sunt în închisoare din 2016, sub acuzaţii legate de protestele de la Kobani.

Într-un comunicat de vineri, biroul de investigaţii al procuraturii din Ankara a anunţat că au fost emise mandate de arestare pentru ”mai multe apeluri făcute pentru a invita populaţia în stradă şi a efectua acte de terorism”.

Printre cei reţinuţi vineri se numără primarul provinciei Kars din nord-est, Ayhan Bilgen, şi fostul parlamentar Sirri Sureyya Onder, ambii personalităţi importante ale HDP, precum şi unii lideri ai partidului.

Mithat Sancar, actualul co-lider al partidului, a declarat că Partidul AK al preşedintelui Tayyip Erdogan ”vrea să intimideze opoziţia şi să răspândească frica în rândul publicului prin reducerea la tăcere a HDP”.

El a spus că propriile solicitări ale HDP pentru investigarea protestelor Kobani au fost respinse.

De la alegerile locale din 2019, Ankara a înlăturat zeci de primari aparţinând HDP, acuzându-i de legături cu terorismul şi a numit în locul lor administratori. Doi parlamentari HDP au fost excluşi din parlament de la alegerile din 2018, după ce au fost condamnaţi pentru acuzaţii de terorism.

Alţi unsprezece au fost excluşi în mandatul anterior.

Procuratura din Ankara pregăteşte acum proceduri împotriva altor şapte parlamentari HDP care ar putea duce la ridicarea imunităţii lor pentru a permite punerea lor sub acuzaţie, a informat agenţia de ştiri Anadolu.

PKK este desemnat ca grup terorist de Turcia, Statele Unite şi Uniunea Europeană.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.