Echipele de scafandri militari turci au dezamorsat în siguranţă o mină navală care plutea în derivă în Marea Neagră, a anunţat, miercuri, Ministerul turc al Apărării, aceasta fiind a treia astfel de mină găsită în apele Turciei de la începutul invaziei ruse în Ucraina, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ucraina şi Rusia s-au acuzat reciproc că au plasat mine în Marea Neagră, iar la sfârşitul lunii martie, echipele de scafandri militari ale Turciei şi României au dezamorsat minele găsite în apele lor.

Turcia, membru NATO, se învecinează cu Marea Neagră, la fel ca Rusia şi Ucraina.

Marea Neagră este folosită pentru transportul de cereale, petrol şi produse petroliere. De asemenea, Marea Neagră are ca state riverane România, Bulgaria, Georgia, Turcia, Ucraina şi Rusia.

Marea Neagră este legată, prin Strâmtoarea Bosfor, de Marea Marmara şi de Marea Mediterană, care trece prin inima Istanbulului, cel mai mare oraş al Turciei, cu 16 milioane de locuitori.

Minele rătăcite prezintă riscuri pentru navele care trec prin Bosfor şi ar putea provoca daune majore dacă lovesc navele, în special pe cele cu petrol brut.

Oficialii maritimi spun că riscul de a întâlni mine în derivă pe ruta principală de transport maritim a Mării Negre reprezintă unul dintre pericolele pe care le pot întâlni navele comerciale din regiune, iar guvernele trebuie să asigure trecerea în siguranţă pentru a menţine lanţurile de aprovizionare în funcţiune.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.