Donald Trump execită presiuni în vederea unei ”schimbări de regim” la Berlin, consideră fostul ministru german de Externe Sigmar Gabriel, referindu-se la atacurile extrem de virulente, la NATO, ale preşedintelui american vizând Germania pe tema cheltuielilor în domeniul Apărării şi migraţiei, relatează DPA.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Pe America lui Trump nu ne putem baza”, a declarat joi, pentru revista Der Spiegel, Gabriel.

”Trump îi oferă dictatorului nord-coreean (Kim Jong Un) o garanţie de supravieţuire şi vrea, în acelaşi timp, o schimbare de regim în Germania”, a denunţat el.

”Noi nu putem să acceptăm asta”, a subliniat Gabriel, îndemnând Germania să-şi înăsprească poziţia faţă de Trump.

”Nu ne mai putem face iluzii. Donald Trump ştie numai de forţă. Aşa că trebuie să-i arătăm că suntem şi puternici”, a îndemnat el.

Trump a acuzat Germania, înaintea summitului NATO de la Bruxelles, de faptul că nu-şi respectă angajamentele privind cheltuielile cu Apărarea la NATO.

El a scris luna trecută pe Twitter că ”poporul Germaniei se întoarce împotriva conducerii sale, iar migraţia zguduie o coaliţie deja slabă” şi a catalogat decizia Europei de a primi milioane de migranţi drept o ”mare greşeală”.

Fostul lider al Partidului Social Democrat (SPD) a îndemnat Germania să-i dea ”răspunsuri europene clare, ferme şi mai ales unificate lui Trump”.

”Fiecare pas în întâmpinarea lui (Trump), fiecare încercare de a-i face pe plac îl determină să mai facă un pas. Este necesar ca asta să înceteze”, a pledat fostul şef al diplomaţiei germane.

El consideră problema refugiaţilor un domeniu în care Europa poate riposta.

”Dacă el (Trump) cere miliarde de dolari în schimbul cheltuielilor militare americane, atunci noi trebuie să-i cerem miliardele cheltuite cu refugiaţii la care a condus eşecul Statelor Unite în intervenţia din Irak”, a apreciat Gabriel.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.