Preşedintele american Donald Trump a declarat din nou, luni, că Osama ben Laden, ucis de un comando american în Pakistan în mai 2011, ar fi trebuit să fie capturat mult mai devreme, atacându-şi predecesorii şi Pakistanul, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Bineînţeles că ar fi trebuit să-l capturăm pe Osama ben Laden mult mai devreme”, a scris preşedintele american pe Twitter.

”Eu i-am menţionat numele în cartea mea chiar înainte de atacurile de la World Trade Center”, a adăugat el, denunţând atitudinea predecesorului său democrat Bill Clinton.

”Noi am plătit miliarde de dolari Pakistanului, iar ei nu ne-au spus niciodată că el trăia acolo”, a adăugat el, la o zi după ce a făcut declaraţii similare într-un interviu acordat Fox News, în care a apreciat că ”toată lumea ştia, în Pakistan” că liderul Al-Qaida trăia pe teritoriul pakistanez, ceea ce Islamabadul a negat mereu.

În acest interviu, Trump a apărat, de asemenea, anularea ajutorului acordat Pakistanului, pentru că această ţară nu face, în opinia sa, ”nimic, absolut nimic” pentru America.

”TIRADĂ”

Premierul pakistanez Imran Khan a denunţat luni, vehement, această nouă ”tiradă” a lui Donald Trump.

”Acest război s-a soldat cu 75.000 de victime în Pakistan şi a cauzat economiei pierderi în valoare de 123 de miliarde de dolari”, a scris Imran Khan într-o serie de tweet-uri. ”Zonele noastre tribale au fost devastate, iar milioane de persoane au fost dezrădăcinate”.

”Acest război a avut un impact dramatic asupra vieţii pakistanezilor obişnuiţi”, a insistat premierul pakistanez, catalogând drept ”minusculă” suma de 20 de miliarde de dolari primită, afirmă el, de la Statele Unite.

”Trebuie ca lucrurile să fie puse la punct în urma tiradei domnului Trump împotriva Pakistanului”, a mai comentat Imran Khan, după ce Donald Trump a declarat duminică la Fox News că a anulat sute de milioane de dolari constând în ajutoare destinate Pakistanului, pentru că ”nu face nimic, absolut nimic, pentru noi”.

Washingtonul reproşează de mult timp acestei ţări că asigură refugiu, pe teritoriul său, unor grupări armate care atacă, ulterior, trupele afgane şi americane de cealaltă parte a frontierei afgano-pakiestaneze.

La începutul lui ianuarie, preşedintele american a acuzat de ”minciuni” şi ”duplicitate” Pakistanul, o ţară care s-a alăturat Statelor Unite, în 2001, în războiul lor împotriva terorismului. ”El adăposteşte teroriştii pe care noi îi gonim din Afganistan”, a scris el pe Twitter, exprimându-şi regretul că ţara sa a ”dat prosteşte 33 de miliarde de dolari ajutoare Pakistanului”.

Pakistanul continuă să permită aprovizionarea armatei americane în Afganistan pe teritoriul său, mai subliniat şeful Guvernului pakistanez. ”Domnul Trump poate numi alt stat care consimte la atâtea sacrificii?”.

În loc să transforme Pakistanul într-un ”ţap ispăşitor al eşecurilor lor”, Statele Unite, împotmolite de 17 ani în Afganistan, ar face mai bine să caute să înţeleagă ”de ce talibanii sunt astăzi mai puternici ca înainte”, a sugerat Khan.

Imran Khan nu i-a răspuns preşdintelui american pe tema acuzaţiilor cu privire la fostul lider al Al-Qaida Osama ben Laden.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.