Donald Trump şi premierul japonez Shinzo Abe au discutat la telefon, şi-au exprimat voinţa de a vedea arsenalul Phenianului complet desfiinţat şi au confirmat că se vor întâlni înaintea unui summit aşteptat între preşedintele american şi Kim Jong Un, potrivit Casei Albe, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Cei doi lideri au evocat evoluţiile recente în Coreea de Nord şi au confirmat că se vor întâlni din nou pentru a-şi continua coordonarea strânsă înaintea summitului aşteptat între Statele Unite şi Coreea de Nord”, afirmă Casa Albă.

”Preşedintele şi premierul îşi afirmă imperativul împărtăşit de a obţine desfiinţarea completă şi permanentă a programelor nord-coreene de înarmare nucleară, chimică şi biologică, dar şi de rachete balistice”, se arată în comunicat.

Potrivit The Washington Post (WP), care citează un oficial japonez anonim, Donald Trump şi Shinzo Abe ar putea să se întâlnească în marja unui summit G7 prevăzut la Québec pe 8 şi 9 iunie. ”Însă este de asemenea posibil ca Abe să treacă pe la Washington în drum spre conferinţă”, precizează ziarul.

Întâlnirea istorică între preşedintele american şi liderul nord-coreean, care ar urma să aibă loc pe 12 iunie la Singapore, face obiectul, de mai multe zile, al unor multiple întorsături spectaculoase.

După ce Donald Trump a acceptat principiul reuniunii, spre surprinderea generală, în martie, el a anunţat brusc, joi, că o anulează, citând ”ostlitatea” unor declaraţii recente ale Phenianului.

Preşedintele american şi-a schimbat după aceea tonul în mod radical şi s-a declarat optimist, încă de vineri, cu privire la organizarea summitului, în acelaşi loc şi în aceeaşi dată.

El a lăudat duminică ”potenţialul strălucitor” al Coreei de Nord şi i-a prevestit un viitor economic prosper, confirmând prezenţa în Coreea de Nord a unei echipe americane trimise să pregătească întâlnirea sa cu Kim.

Însă Trump nu a anunţat încă în mod oficial faptul că summitul va avea loc.

Preşedintele sud-coreean Moon Jae-in şi liderul nord-coreean Kim Jong Un s-au întâlnit, pe de altă parte, sâmbătă, în satul Panmunjon, în Zona Demilitarizată (DMZ) care desparte cele două Corei.

Washingtonul cere o ”denuclearizare completă, verificabilă şi ireversibilă” a Phenianului înaintea oricărei relaxări a sancţiunilor internaţionale impuse Coreei de Nord.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.