Preşedintele american Donald Trump a semnat luni un ordin executiv care prelungeşte până la 1 august data la care aşa-numitele tarife „reciproce” vor intra în vigoare, informează Reuters.
Termenul anterior fusese 9 iulie.
„Am stabilit, pe baza informaţiilor şi recomandărilor suplimentare din partea diferiţilor înalţi funcţionari, inclusiv a informaţiilor despre stadiul discuţiilor cu partenerii comerciali, că este necesar şi adecvat să se prelungească suspendarea efectuată prin Ordinul executiv 14266 până la 1 august 2025, ora 12:01 a.m., ora de vară din est (coasta de est a SUA - n.r.)", se arată în documentul semnat de Donald Trump.
Luni, preşedintele american Donald Trump a început să le spună partenerilor comerciali - de la furnizori puternici precum Japonia şi Coreea de Sud până la jucători minori - că tarifele americane mult mai mari vor începe la 1 august, marcând o nouă etapă în războiul comercial pe care l-a lansat la începutul acestui an.
Scrisorile de notificare trimise până în prezent unui număr de 14 ţări, printre care se numără exportatori americani mai mici precum Serbia, Thailanda şi Tunisia, sugerează oportunităţi de negocieri suplimentare, avertizând în acelaşi timp că orice măsuri de represalii vor fi întâmpinate cu un răspuns similar. „Dacă, din orice motiv, decideţi să vă măriţi tarifele, atunci, oricare ar fi numărul cu care alegeţi să le măriţi, va fi adăugat la cei 25% pe care îi percepem”, a declarat Trump în scrisorile către Japonia şi Coreea de Sud, publicate pe platforma sa Truth Social.
Tarifele mai mari, percepute importatorilor americani de bunuri străine, intră în vigoare la 1 august şi nu se vor interfera cu tarifele sectoriale anunţate anterior, cum ar fi cele pentru automobile, oţel şi aluminiu. Aceasta înseamnă, de exemplu, că tarifele pentru vehiculele japoneze vor rămâne la 25%, în loc ca tariful existent de 25% pentru sectorul auto să crească la 50% adăugând noua rată reciprocă, aşa cum s-a întâmplat cu unele dintre tarifele lui Trump.
UNIUNEA EUROPEANĂ NU A PRIMIT SCRISOARE DE NOTIFICARE. CE ÎNSEAMNĂ?
Aşadar, preşedintele SUA a început să informeze, prin scrisori de notificare, o serie de parteneri comerciali, de la Japonia până la Myanmar, cu privire la creşterea semnificativă a tarifelor la produsele pe care le vând în Statele Unite, începând cu 1 august. Însă Uniunea Europeană nu va primi o scrisoare din partea Statelor Unite în care să se stabilească tarife mai mari, au declarat luni pentru Reuters surse din UE familiarizate cu acest subiect, care urmăresc posibile scutiri de la taxa de bază de 10% aplicată de SUA.
Unele surse din UE au declarat că blocul este aproape de un acord cu administraţia Trump.
Acest acord ar putea include concesii limitate la tarifele de bază de 10% aplicate de SUA pentru aeronave şi piese de schimb, unele echipamente medicale şi băuturi spirtoase, au declarat luni trei surse familiarizate cu situaţia.
Două surse au mai declarat că UE analizează un acord ce ar permite producătorilor auto din UE care produc şi exportă maşini din Statele Unite să importe mai multe vehicule din UE la tarife sub nivelul actual de 25%. Un astfel de acord ar avantaja producătorii auto germani care au fabrici mari în SUA.
Comisia Europeană, care urmărea un acord comercial echilibrat şi mai amplu cu Statele Unite, a informat luni seara reprezentanţii UE că ţările UE se află în faţa unei alegeri între acceptarea unui acord dezechilibrat şi o incertitudine şi mai mare.
Comisia a mai declarat că nu există garanţii că administraţia Trump nu va impune tarife suplimentare sau nu va solicita concesii suplimentare.
În prezent, UE se confruntă cu tarife de 50% impuse de SUA asupra exporturilor de oţel şi aluminiu, de 25% asupra autovehiculelor şi pieselor auto şi de 10% asupra majorităţii celorlalte produse. SUA analizează, de asemenea, posibilitatea impunerii de tarife suplimentare asupra produselor farmaceutice şi semiconductorilor.
UE încă îşi propune să ajungă la un acord comercial, după ce preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi Trump au avut „un schimb de opinii bun”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei.
UE a fost împărţită între a face presiuni pentru un acord comercial rapid şi uşor sau a-şi valorifica influenţa economică pentru a negocia un rezultat mai bun.
RĂZBOIUL LUI TRUMP CU LUMEA
După ce Donald Trump a declanşat, în aprilie, un război comercial global care a zguduit pieţele financiare şi a făcut ca factorii de decizie politică să se străduiască să îşi protejeze economiile, ceasul ticăia pentru ca ţările să încheie acorduri cu SUA.
Partenerii comerciali au primit acum o nouă amânare, după ce Trump a semnat luni ordinul executiv prin care prelungeşte termenul pentru negocieri, care expira miercuri, până la 1 august.
Trump a ţinut o mare parte a lumii în suspans cu privire la rezultatul lunilor de discuţii cu ţările care speră să evite creşterile tarifare considerabile cu care le-a ameninţat.
Rata pentru Coreea de Sud este aceeaşi cu cea anunţată iniţial de Trump, în timp ce rata pentru Japonia este cu un punct mai mare decât cea anunţată la 2 aprilie. O săptămână mai târziu, el a plafonat toate aşa-numitele tarife reciproce la 10 % până miercuri.
Doar două acorduri au fost încheiate până acum, cu Marea Britanie şi Vietnam.
Wendy Cutler, vicepreşedinte al Asia Society Policy Institute, a declarat că este regretabil că Trump a mărit tarifele la importurile de la doi dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai SUA, dar încă mai este timp pentru un progres în negocieri. „Deşi vestea este dezamăgitoare, nu înseamnă că jocul s-a terminat”, a spus Cutler.
Trump a declarat că Statele Unite vor impune tarife de 25% pentru mărfurile din Tunisia, Malaezia şi Kazahstan; 30 % pentru Africa de Sud, Bosnia şi Herţegovina; 32 % pentru Indonezia; 35 % pentru Serbia şi Bangladesh; 36 % pentru Cambodgia şi Thailanda şi 40% pentru Laos şi Myanmar.
Coreea de Sud a declarat că intenţionează să intensifice discuţiile comerciale cu SUA şi consideră că planul lui Trump de a aplica un tarif de 25% începând cu 1 august înseamnă prelungirea efectivă a unei perioade de graţie pentru punerea în aplicare a tarifelor reciproce. „Vom intensifica negocierile în timpul perioadei rămase pentru a ajunge la un rezultat reciproc avantajos pentru a rezolva rapid incertitudinile legate de tarife”, a declarat Ministerul Industriei din această ţară.
Preşedintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, a declarat că tariful american de 30% este nejustificat, având în vedere că 77% din mărfurile americane intră în Africa de Sud fără taxe vamale. Purtătorul de cuvânt al lui Ramaphosa a declarat că guvernul său va continua să dialogheze cu SUA.
Nu a existat niciun răspuns din partea ambasadei Japoniei la Washington, menţionează Reuters.
De asemenea, preşedintele i-a ameninţat pe liderii ţărilor emergente din grupul BRICS, care s-au reunit în Brazilia, cu un tarif suplimentar de 10% dacă adoptă politici „antiamericane”. Grupul include, printre altele, Brazilia, Rusia, India şi China.
REACŢIA PIEŢEI
Acţiunile americane au scăzut ca răspuns la aceste demersuri, în cea mai recentă turbulenţă a pieţei, pe măsură ce mişcările comerciale ale lui Trump au zguduit bursele şi au făcut ca factorii de decizie politică să se străduiască să îşi protejeze economiile.
Acţiunile americane au fost împinse aproape de teritoriul pieţei negative de cascada de anunţuri tarifare de la începutul primăverii, dar au revenit rapid la niveluri record după ce, pe 9 aprilie, Trump a suspendat cele mai severe taxe.
Luni, indicele S&P 500 a închis în scădere cu aproximativ 0,8%, cea mai mare scădere din ultimele trei săptămâni. Acţiunile listate în SUA ale companiilor auto japoneze au scăzut, Toyota Motor închizând în scădere cu 4,0%, iar Honda Motor cu 3,9%. Dolarul a crescut atât faţă de yenul japonez, cât şi faţă de won-ul sud-coreean.
„Discuţiile privind tarifele au oprit vântul din pânzele pieţei”, a declarat Brian Jacobsen, economist şef la Annex Wealth Management. Majoritatea tarifelor vamale anunţate au fost rotunjite în jos, a adăugat el, iar scrisorile se prezintă ca nişte oferte „de luat sau de lăsat”.
Secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, a declarat mai devreme luni că se aşteaptă la mai multe anunţuri comerciale în următoarele 48 de ore, adăugând că mailul său este plin cu oferte de ultim moment din partea ţărilor.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.