Preşedintele american Donald Trump se opune întoarcerii în Statele Unite a unei femei care a intrat în gruparea Statul Islamic (SI) în Siria, în timp ce Washingtonul afirmă că ea nu este americană, lucru dezminţit de către avocatul acesteia, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”I-am ordonat secretarului de Stat Mike Pompeo, iar el este complet de acord, să nu autorizeze întoarcerea lui Hoda Muthana în ţară!”, a scris el pe Twitter, după ce şeful diplomaţiei a dat asigurări într-un comunicat că aceasta nu este cetăţeană americană.

”Ea nu are fundament juridic, nici paşaport american valid, nici dreptul la un paşaport şi nici la viză pentru a veni în Statele Unite”, a precizat Pompeo.

Însă avocatul tinerei - al cărei tată a fost diplomat yememit - a respins aceste argumente.

"Hoda Muthana s-a născut la New Jersey în 1994, la mai multe luni după ce tatăl său a încetat să mai fie diplomat. Ea este cetăţeană americană”, a declarat pentru AFP avocatul Hassan Shilby, referindu-se la o regulă potrivit căreia copiii diplomaţilor născuţi în Statele Unite în timp ce aceştia se află în post nu primesc în mod automat naţionalitatea americană.

”Ea avea un paşaport valid” atunci când a plecat în Siria, în 2014, pentru a se alătura SI, a adăugat el.

”Este posibil ca ea să fi încălcat legea, iar dacă aşa stau lucrurile, este pregătită să plătească preţul”, a continuat avocatul. ”Nu vrem să ajungem în punctul în care să-i privăm pur şi simplu de naţionalitate pe cei care au încălcat legea. Nu asta este America”.

Potrivit unui oficial american, ea nu ar fi trebuit să deţină acest paşaport. ”Doamna Muthana (...) nu a fost niciodată cetăţean american”, a spus el.

Cazul lui Hoda Muthana apare în momentul în care preşedintele american Donald Trump îi îndeamnă pe europeni să primească înapoi sute de cetăţeni deţinuţi de alianţa arabo-kurdă Forţele Democratice Siriene (FDS), după ce aceştia au intrat în SI, pentru a-i traduce în justiţie.

Donald Trump, care s-a angajat în decembrie să retragă cei aproximativ 2.000 de militari americani desfăşuraţi în Siria, a repetat duminică faptul că nu doreşte să vadă ”aceşti combatanţi SI răpândindu-se în Europa” în viitor.

Însă ţările europene vizate au reacţionat cu răceală, temându-se de o radicalizare în închisorile în care ar fi încarceraţi la întoarcere.

”GREŞEALĂ GRAVĂ”

Deţinută într-o tabără de refugiaţi în nord-estul Siriei, după ce s-a predat forţelor kurde, Hoda Muthana a participat în mod activ, potrivit organizaţiei Counter Extremism Project, la propaganda jihadistă, sub pseudonimul de ”Oum Jihad”.

Ea a îndemnat la ”vărsarea sângelui american” şi i-a felicitat pe autorii atentatului din 2015 la Charlie Hebdo, soldat cu 12 morţi.

”Îmi scot pălăria în faţa mudj din Paris”, a scris ea pe contul său de Twitter, în prezent suspendat, folosind o abreviere pentru a evoca ”mujahedini” - combatanţi ai jihadului.

Ea doreşte să se întoarcă în Statele Unite şi a acordat interviuri unor ziare occidentale, în care afirmă că-şi regretă profund faptele.

”Mi-am dat seama că am făcut o greşeală gravă. Ştiu că mi-am ruinat numele şi pe cel al fiului meu şi regret foarte profund acest lucru”, a declarat tânăra femeie pentru cotidianul britanic The Guardian. Ea s-a căsătorit cu trei combatanţi SI, ucişi toţi, şi are un fiu în vârstă de 18 luni.

Ea a povestit New York Times (NYT) că a început să aibă îndoieli cu privire la angajamentul său în timpul celui de-al doilea an petrecut în ”califatul” pe care SI l-a proclamat, de o parte şi de alta a frontierei, în nord-estul Siriei şi nord-vestul Irakului. ”M-am întrebat: ce sunt pe cale să fac?”.

Potrivit NYT, o femeie în vârstă de 46 de ani, care are dublă cetăţenie, americană şi canadiană, este deţinută în aceeaşi tabără în care se află Hoda Muthana.

Kimberly Gwen Polman a plecat din Canada în 2015, pentru a se alătura unui combatant SI pe care l-a cunoscut online.

Cele două femei au declarat pentru ziar că au cunoscut patru surori originare din Seattle, deţinute în altă tabără, împreună cu copiii lor.

Londra a decis să-i retragă naţionalitatea unei tinere în vârstă de 19 ani, Shamina Begum, care a intrat în gruparea jihadistă în Siria şi doreşte să se întoarcă în Regatul Unit.

Ea a născut în Siria al treilea copil, în weekend, şi a cerut ”compasiune” pentru a se întoarce în Regatul Unit împreună cu bebeluşul. Ea a declarat că nu regretă faptul că a venit în Siria.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.